Film

Skribent

MovieZine

30 juli 2023 | 14:30

Seann William Scott och 6 andra skådisar som fick struntsummor för succéfilmer

"American Pie" blev en jättesuccé. Skådespelaren bakom karaktären Stifler hade knappt råd med en begagnad bil.
1999 års tonårssexkomedi "American Pie" blev en enorm biosuccé världen över, med intäkter över 235 miljoner dollar. Men skådespelaren bakom populäre Stifler fick en ytterst liten del av pajen. Hans lön hamnade på ynka 8000 dollar.
 
Seann William Scott avslöjade sitt låga gage i en tv-intervju förra året. Citaten har nu fått ny spridning på grund av skådespelarnas strejk.
 
- Jag minns att jag köpte en begagnad Thunderbird för 5-6 tusen efteråt. Jag var så nöjd. Jag vet inte vad som hände med resten av pengarna, för jag var tvungen att sälja churros på LA Zoo. Så det kanske till och med var mindre än åtta tusen.
 
Om någon tvivlade på orimliga löneskillnader i Hollywood: filmens huvudroll, Jason Biggs, ska ha fått 1 miljon dollar för sitt arbete.
 
"American Pie" var Seann William Scotts första filmroll, men blev början på en hyfsad karriär. Under några år var han en eftertraktad skådis, och kunde tjäna mer på alla uppföljare. För "American Reunion" (2011) kunde både Scott och Biggs casha in 5 miljoner dollar var, enligt THR.
 

6 andra skådisar som fick småören för kända roller

 
 
Jennifer Lawrence slog igenom i dramat "Winter's Bone" (2010) innan hon blev Mystique och Katniss med hela världen. Rollen gav henne en Oscarsnominering, men hon blev inte direkt rik. Lawrences lön landade på 3000 dollar i veckan, eller totalt 10 000 dollar för hela inspelningen, skriver Vogue. Några år senare blev hon en av världens bäst betalda skådespelerskor.
 
George Clooney fick nöja sig med en dollar (1!) för att skriva manus, regissera och spela huvudrollen i 2005 års drama "Good Night, And Good Luck". Men, det här var ett passionsprojekt som Clooney verkligen ville skulle bli av, så kanske inte så konstigt. Han var redan en stjärna med flera storfilmer bakom sig, men behövde ändå pantsätta sin kåk för att finansiera projektet. (Andra källor påstår att han tjänade hela 3 dollar.)
 
Ryan Gosling, högaktuell i "Barbie", har ofta bevisat att han är en skicklig dramaskådis. Det såg vi bland annat i "Half Nelson" (2006). Lönen? Den landade på knappa 1000 dollar per vecka. Men så fick han också en Oscarsnominering, så det var kanske värt besväret.
 
 
Harrison Ford var etablerad, men inte superkänd, när han fick spela Han Solo i "Stjärnornas krig" (1977). Det var få som trodde på projektet och George Lucas fick göra filmen för en relativt blygsam budget på 11 miljoner dollar. Ford fick endast 10 000 dollar för en karaktär som skulle bli ikonisk. Idag räcker det knappt till en Ford.
 
Hilary Swank är en annan skådis som fick nöja sig med småpengar, trots en ledande roll i en välkänd film. Hon spelade transsexuella Brandon i 1999 års "Boys Don't Cry" - och vann en Oscar för rollen. Men i lönekuvertet fanns bara 3000 dollar, vilket inte ens räcker till en sjukförsäkring.
 
Jamie Lee Curtis blev en ikonisk screamqueen när hon spelade Laurie Strode, den förföljda barnvakten i "Halloween" (1978). Skräckfilmer jobbar vanligtvis på en väldigt låg budget och Curtis, relativt okänd på den tiden, fick likt Seann William Scott 8000 dollar för besväret. Lyxigt ändå, man jämför med Nick Castle - mannen bakom masken tjänade 25 dollar om dagen.
| 30 juli 2023 14:30 |