Serie

Skribent

Alexander Kardelo

5 juli 2023 | 10:30

Han spelade unge Indiana Jones: "Stolt som fan över tv-serien"

"Indiana Jones äventyr" är tv-serien som under 90-talet grävde i arkeologens barndom och hans unga år. 30 år senare blickar Sean Patrick Flanery tillbaka.
Det finns bara en som kan spela Indiana Jones... eller?
 
Harrison Ford i all ära, men fler skådespelare har gjort rollen genom åren - och gjort den riktigt bra. Efter den populära 80-talstrilogin tog George Lucas sin äventyrare till tv-rutan med serien "Indiana Jones äventyr" ("The Young Indiana Jones Chronicles") där Sean Patrick Flanery tog sig an karaktären som ung.
 
TV-serien fick två säsonger och sändes mellan åren 1992-1993, i Sverige på TV4. Inför den bioaktuella femte filmen "Indiana Jones and the Dial of Destiny" har hela serien släppts på Disney+ (tyvärr bara i USA än så länge), vilket fått många fans att återupptäcka en kär barndomsfavorit.
 
 

"Inte en chans att jag skulle få rollen"

 
Filmsajten Indiewire har talat med skådespelaren Sean Patrick Flanery, som efter 28 avsnitt borde vara mer bekant med rollen än Ford själv. När han provfilmade var han en nykläckt skådis utan någon större erfarenhet.
 
- Jag fick provfilma för "Indiana Jones äventyr". Det var George Lucas, det var Amblin, det fanns inte en chans att jag skulle få rollen. Så jag kände ingen press - tills några provfilmningar senare, då jag fick möta Lucas och insåg att det fanns en möjlighet. Det var min första titt genom Hollywoods portar och jag fick möta alla dessa stora namn. Jag kände mig som en turist, berättar Flanery.
 
 
Under arbetet med serien fick han en riktig snabbkurs i skådespeleri och filmskapande. Inspelningen av "Indiana Jones äventyr" tog honom till 50 olika länder, och bland regissörerna fanns stora namn som Terry Jones, Nicolas Roeg och Bille August. En intensiv filmskola för en ung och hungrig skådis. 
 
- Varje regissör lärde mig så mycket om filmskapande, för jag var helt ny i branschen och full av frågor. Jag ville veta allt om ljussättning, vad är en dolly track, och varför filmar vi så här? Jag var nyfiken.
 

Starstruck av kända namn på inspelningen

 
En hel del kända skådespelarnamn dök också upp i tv-serien. Sean Patrick Flanery fick bland annat Elizabeth Hurley och Catherine Zeta-Jones som flickvänner, båda skulle så småningom bli stora filmstjärnor. Veteraner som Christopher Lee och Vanessa Redgrave tittade förbi.
 
(I ett specifikt avsnitt medverkar flera svenskar så som Max von Sydow, Ernst-Hugo Järegård och Pernilla August.)
 
 
- När man jobbar med toppnamn som de, så håller man käft och bara tittar. Man ser vad de gör och det är ingen överraskning varför de har blivit så stora, för de är så bra på sitt yrke. Hela produktionen lockade till sig de allra bästa. Den sämste på inspelningen var jag själv - nån irländsk snubbe från Texas.
 
Flanery kände pressen, men han försökte aldrig att efterlikna vad Harrison Ford gjorde i de ikoniska 80-talsfilmerna.
 
- Jag ville bara vara trovärdig. Karaktären har spelats av en av de sista Hollywood-ikonerna. Ford är en stjärna av samma kaliber som Montgomery Cliff, som James Dean. Namnet på karaktären var detsamma, men jag kände inte att jag skulle tävla mot Ford för då hade jag bara blivit besegrad direkt, minns skådespelaren.
 
 

Tittarna svek "Indiana Jones äventyr"

 
Trots en ambitiös produktion, en stjärnpackad ensemble och en välkänd och populär franchise-titel så blev "Indiana Jones äventyr" inte någon vidare succé. Budgeten var för hög och tittandet för lågt. Efter två säsonger blev serien nedlagd, men fyra tv-filmer spelades in i mitten av 90-talet. Så småningom klipptes hela serien om till filmer för en nyutgåva i fysiskt format.
 
Sean Patrick Flanery har en teori om varför tittarna svek "Indiana Jones äventyr":
 
- Jag har hört olika saker. Många säger att man inte visste vad man skulle få från vecka till vecka. Ibland gjorde vi något otäckt och ibland något mer komiskt. Men jag hade inte velat ha det på något annat vis. För en skådespelare var det fantastiskt att få prova på många olika genrer - skräck, komedi, äventyr, romantik, krigsfilm... Det var en underbar upplevelse och jag är stolt som fan över serien.
 
"Indiana Jones äventyr" finns i skrivande stund ännu inte tillgänglig på svenska Disney+. Minns ni tv-serien? Berätta nedan!
| 5 juli 2023 10:30 |