Film

Skribent

MovieZine

29 maj 2018 | 15:00

Se trailern till sommarens nostalgitripp "Videomannen"

Stefan Sauk jagar en värdefull VHS-film i Kristian A. Söderströms långfilmsdebut.
"En film kan förändra ditt liv". Så lyder taglinen till "Videomannen", en ny svensk lågbudgetfilm som efter flera års arbete är färdig för biopremiär. Stefan Sauk spelar en alkoholiserad filmsamlare, som hittar en värdefull film som kan rädda honom från vräkning. I samma veva möter han en kvinna (Lena Nilsson) som är lika besatt av 80-talet som han själv. Förenade av nostalgi och brustna drömmer inleder de en romans. Men när VHS-filmen blir stulen börjar också en desperat jakt.

Idén till filmen kom till när Kristian A. Söderström (född 1974) mötte den verkliga videobutiksägaren Ennio. Han fick upp ögonen för hur ett fanatiskt intresse kan skapa utanförskap och ensamhet:

- Jag har en vision om att kombinera realistiskt drama med genrefilmsstämningar. Det finns ofta en segregering mellan kommersiell och ”viktig” film, som att det måste vara antingen eller. Detta vill jag ändra på.
 
 
- "Videomannen" skulle kunna beskrivas som en thriller/komedi med en själ av mänskligt drama. På ytan är det en film om filmfanatism och 80-talsnostalgi. Temamässigt är det en film om utanförskap, passion och missbruk, säger regissören i ett pressmeddelande.

"Videomannen" beskrivs som en genreöverskridande film med annorlunda karaktärer och en hyllning till 80-talets populärkultur, med sin analoga look och synthmusik. I huvudrollerna syns även Morgan Alling, Sven Wollter och Martin Wallström, som ställde upp gratis:

- Det var manuset som fick mig att fastna för projektet. Det är helt enkelt väldigt bra. Det finns en svart humor, en tragikkomik och berättelse om människor i utanförskap som man verkligen hejar på, berättar skådespelaren.
 
 
"Videomannen" får biopremiär 24 augusti. Vi håller tummarna för att den även ges ut på VHS så småningom.
| 29 maj 2018 15:00 |