Film

Skribent

Alexander Dunerfors

2 september 2016 | 06:30

Se sci-fi-trailern som skapades av IBM:s superdator

När AI börjar göra trailers, är det bara en tidsfråga innan robotar ersätter regissörer?
Artificiell intelligens kan användas till mycket nuförtiden. Som att sätta ihop effektiva filmtrailers. IBM:s superdator Watson fick utmaningen att klippa ihop en trailer till sci-fi-rullen ”Morgan”, och här är det lätt kusliga resultatet.


Efter trailern får vi höra mer om hur den skapades. Watson har alltså analyserat 100 skräcktrailers för att se vad som gör folk rädda, och därefter valt ut de emotionella höjdpunkterna i ”Morgan” som borde vara med. (En riktig person har dock klippt ihop det slutgiltiga resultatet.)

På film brukar artificiell intelligens ofta spåra ut i något slags mordiska maskiner - ”Morgan” ser inte ut att vara ett undantag från regeln. Vi får vara glada att verklighetens datorer ägnar sig åt mer kreativa saker. Än så länge, iallafall.

”Morgan” regisseras av Ridley Scotts son Luke Scott, och handlar om en problemlösare (Kate Mara) som ska undersöka ett topphemligt labb där en hemsk olycka inträffat. Hon inser att orsaken är Morgan (Anya Taylor-Joy), en mystisk, till synes oskyldig men potentiellt mycket farlig artificiell person.

Gillar ni trailern? Är det här framtiden? Kommentera nedan.
| 2 september 2016 06:30 |