Film

Skribent

Andreas Samuelson

5 augusti 2023 | 18:00

10 rysliga kortfilmer som blev till populära skräckklassiker

Innan skräckikoner som Jigsaw, Babadook och Art the Clown skrämde slag på biopubliken dök de först upp i kortfilmsformat. Här är några av kortfilmerna som gav ursprung till flera älskade skräckklassiker.
Skräckfilmer blir till av olika anledningar. Är det inte baserade på en bok, mest sannolikt av Stephen King, så kan det vara genidraget av en lågbudgetregissör. Men i vissa fall är det en ambitiös filmskapare som med små medel och liten eller ingen budget gjort en kortfilm för att bana vägen för en långfilm och i vissa fall hel franchise. Här är tio kortfilmer som kom att bli ikoniska titlar inom skräckgenren.
 
 

1. Diversion (1980, Farlig förbindelse)

 
Innan Glenn Close kokade kanin 1987 så var historien om mannen som får en tokig älskarinna på halsen brittisk TV-film. Filmen hade ett aningen mer subtilt och mindre våldsamt slut än den amerikanske efterföljaren. Regissören och manusförfattaren James Dearden skrev senare manuset till Adrian Lynes långfilm för vilken han Oscarnominerades.
 
 

2. Laura Hasn’t Slept (2020, Smile)

 
Något så oskyldigt som ett leende blev skräckinjagande i fjolårets stora succé av långfilmsdebutanten Parker Finn. Han gjorde två år tidigare förlagan om en kvinna (Caitlin Stasey) som lider av mardrömmar hon inte ens kan undkomma hos sin terapeut (Lew Temple, ”The Walking Dead”). Stacey spelade senare en mindre, liknande roll i långfilmsversionen.
 
 

3. Lights Out (2013, Lights Out)

 
Vår svenska, numer Hollywood-etablerade David F. Sandbergs korta men effektiva skräckis blev snabbt en snackis när släpptes på Vimeo och YouTube. Tre år senare släppte Sandberg en amerikansk långfilmsversion som ledde till en alltmer framgångsrik karriär. Hustrun Lotta Losten spelade kvinnan hemsökt av en mystisk varelse i mörkret och hade även en biroll i långfilmen.
 
 

4. Mamá (2008, Mama)

 
Argentinska Andy Muschietti gjorde tillsammans med syster och partner den knappt tre minuter långa rysaren om två barn hemsökta av sin döda mamma. Guillermo del Toro upptäckte den, tyckte det var bland det läskigaste han sett och producerade en Hollywood-version som blev Muschiettis långfilmsdebut. Den ledde vidare till ”Det”-filmerna och bioaktuella ”The Flash”.
 
 

5. Monster (2005, The Babadook)

 
Innan den australienska titelfiguren blev oväntad gayikon så gjorde regissören och manusförfattaren Jennifer Kent vad hon själv kallar ”baby Babadook”. En svartvit kortfilm som följer samma tema med ensamstående mamma med ung son som går henne på nerverna. Den här gången är det dock en kuslig docka med skrämmande krafter.
 
 

6. Saw 0.5 (2003, Saw)

 
Filmen som utlöste tortyrporr-trenden var ursprungligen tänkt som en långfilm men regissören James Wan och manusförfattaren Leigh Whannell hade problem att hitta tillräcklig finansiering. För att väcka intresse hos studios i L.A. så gjorde de en kortfilm baserad på historiens ”omvända björnfälla” med Whannell i rollen som det överlevande offret. Det funkade bättre än väntat och 20 år senare har vi snart en tionde film på biograferna...
 
 

7. Season's Greetings (1996, Trick ’R’ Treat)

 
Halloween-antologin blev en mindre kultrulle när den släpptes direkt på DVD med namn som Brian Cox, Anna Paquin och Leslie Bibb i rollerna. Men bäst minns man nog Sam - en pyjamasklädd demon i barnstorlek som straffar de som inte uppskattar högtidens traditioner. Han dök först upp i regissören Michael Doughertys animerade, Tim Burton-liknande kortfilm som är mer subtil, mindre våldsam men desto mer djävulsk...
 
 

8. Terrifier (2011, Terrifier)

 
Den brutala seriemördaren Art the Clown tog en bestämd plats i populärkulturen när fjolårets ”Terrifier 2” blev en av årets snackisar. Han har dock dykt upp i olika format flera gånger tidigare. Först som en mindre karaktär i kortfilmen ”The 9th Circle” (2008) innan han gick på sin första ordentliga mordturné i en kortfilm med samma namn som långfilmen som följde. Båda kortfilmerna ingår i antologin ”All Hallow’s Eve (2013) och samtliga är regisserade av Damien Leone.
 
 

9. What We Do In The Shadows: Interviews With Some Vampires (2005, What We Do in the Shadows)

 
Taika Waititi och Jemaine Clements nyzeeländska vampyrer var kanske mer charmiga än läskiga men tillräckligt populära för att yngla av sig en TV-serie. Allt startade dock med en kortare variant med samma skådespelare (inklusive regissörerna själva som Viago respektive Vladislav), mockumentära stil och torra humor.
 
 

10. Within the Woods (1978, Evil Dead)

 
För att locka potentiella investereres intresse följde en ung Sam Raimi upp kortfilmen ”Clockwork” med en skräckparodi. Det var en problematisk produktion på grund av dess låga 1600 dollars budget med Raimis vänner Bruce Campbell och Ellen Sandweiss (båda med i långfilmen som följde) i huvudrollerna. Raimi lyckades få en lokal biograf att visa den tillsammans med ”Rocky Horror Picture Show”, visst intresse väcktes och resten är blodig skräckfilmshistoria.
| 5 augusti 2023 18:00 |