Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 september 2021 | 11:15

Se Kathryn Bigelow regissera film med en iPhone

Oscarsvinnande regissören har testat på vad iPhone 13 kan åstadkomma - och hon gillar det.
Att spela in film med mobilen har många regissörer redan testat på: Steven Soderbergh är redan ett stort fan. Möjligheten att kunna ta med sig en lätt och kompakt kamera överallt lockar såklart - men kvaliteten är ju fortfarande långt ifrån Hollywoods värstingkameror. Eller?

I en reklamfilm för nya iPhone 13 har filmskaparen Kathryn Bigelow fått testa på den nya mobilen och dess möjligheter. Här finns bland annat "Cinematic Mode" som ger användaren friheten att ställa in fokus efteråt.
 
 
Bigelow - Oscarsvinnare med storfilmer som "Zero Dark Thirty" i bagaget - sätter kameran på prov i allt från en krävande actionscen till svettig sci-fi-thriller och ett vackert romantiskt möte i regnet. Det hjälper såklart att ha Oscarsnominerade fotografen Greig Fraser ("Dune", "Rogue One") med sig för att åstadkomma fantastiska bilder. Men båda verkar skriva under på att en mobilkamera nuförtiden kan vara ett rätt otroligt verktyg.
 
 
- Vi kan nu berätta historier och spela in filmer med en iPhone. Med funktioner som ProRes och Cinematic Mode kan vi väldigt snart få se filmskapare göra filmer på ett annorlunda sätt och det är spännande, säger Fraser.

- Den kanske till och med blir början på en helt ny genre, tillägger Bigelow.
 
 
Självklart fick de betalt för att säga detta, och troligen har man också haft tillgång till professionell grading och andra tricks som får resultatet att se filmiskt ut. Trots det är det lätt att bli imponerad av vad mobilkameror klarar av nuförtiden - och som de säger, det kan bli en intressant förändring för filmbranschen.
 
| 16 september 2021 11:15 |