Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 augusti 2020 | 09:00

Damien Chazelles nya kortfilm har spelats in med iPhone

Oscarsvinnaren skapar små underverk i stående format. Missa inte!
De flesta människor som filmar i stående format förtjänar en bitchslap i anisktet, anser jag. Men kanske är det dags att tänka om. "La La Land"-regissören Damien Chapelles nya kortfilm utmanar både format och fördomar om mobilfoto - det här är nog bland det häftigaste som någonsin har fångats av en iPhone.

Chazelle har i samarbete med Apple spelat in en nio minuter lång historia som följer en stuntskådis igenom några klassiska filmgenrer. Det är flera söta små historier som sitter ihop i en cool helhet. Framför allt imponeras man av de genomtänkta bilderna som verkligen passar för att ses med mobilen i vertikalt läge. Kolla in "The Stunt Double" här:
 
 
Det må vara en reklamfilm för en stor teknikjätte, men filmen är också en kärleksförklaring till gamla Hollywood samtidigt som den tar filmkonsten in i framtiden.

- En del av det roliga var att tänka helt vertikalt och vad det kan åstadkomma. Jag minns tillbaka på när jag var barn, och lekte med mycket mindre sofistikerad teknik så som VHS, och försökte göra min egna version av Hollywoodfilmer med det jag hade till hands, säger Chazelle.

Apples reklamfilm vill visa att vem som helst kan göra underverk med sin iPhone... men det hjälper nog om man är Oscarsbelönad regissör med några miljoner dollar i budget.
| 8 augusti 2020 09:00 |