Film

Skribent

MovieZine

16 maj 2015 | 14:00

Se dokumentären om MovieZines egna podcast!

Vår älskvärda filmpodcast har själva tagit steget till filmvärlden med en dokumentär om dem själva.
Podcasten Filmmixern har länge stått vid MovieZine's sida. De fyra medlemmarna Patrik Linderholm, Viktor Jerner, Hannes Kinnunen och Rasmus Foltmar lärde alla känna varandra i forumet och utvecklade där en kollektiv passion för filmens värld. Det hela ledde till en podcast som nu har varit i rullning i snart fyra år och sedan några år tillbaka varit en fast del av MovieZine.

Hela historien bakom gängets uppkomst och personerna bakom mikrofonerna har nu skildrats i en kortdokumentär som har premiär idag. Upphovsmannen bakom det hela är den hängivne lyssnaren Filip Pilthammar. Men hur kom det sig att han ville göra en dokumentär om gänget i Filmmixern?

- Först och främst är jag är ett stort fan av Filmmixern sedan lång tid tillbaka och tycker att mixe(r)n av personligheter i podcasten är spännande. Vidare har jag länge gått och närt en dröm att någon gång i livet göra en stor fullängdsdokumentär. En inspirerande föreläsning med Malik Bendjelloul eldade för några år sedan på drömmen ytterligare och ska den ha möjlighet att någonsin realiseras så finns inga genvägar. Jag måste göra många kortare dokumentärfilmer, jobba hårt, öva mig och visa upp det jag gör. Dokumentären om Filmmixern är ett steg i den processen. Att filmskapande är det roligaste och mest kreativa som finns är en lyckosam bonus.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Filip Pilthammar, dokumentärskapare.


Vad är det som utmärker detta gäng mot andra podcasts? 

- Personlighetsdynamiken och filmkunskapen skulle jag säga spontant. De vänner jag har som har lust att diskutera film på en djupare nivå än "fet action" och "Black Widow var ju snygg" kan räknas på ena handens fingrar så att hitta Filmmixern var som att hitta hem. Det är en trevlig liten ö jag kan återvända till och få utlopp för mitt djupt rotade filmnörderi. Jag har fått massor av filmtips och jag har lärt mig otroligt mycket mer om film. 

Vad kan vi vänta oss från din dokumentär?

- Du som ser dokumentären kommer få en liten inblick i fyra väldigt olika vänners liv och filmintressen och hur dessa för fyra år sedan förde dem samman. Tiden sedan dess har bjudit på både solsken och svärta och killarna berättar bland annat öppenhjärtigt om den händelse som var nära att slita dem itu. Du kommer inte tro dina ögon när du ser vad som händer!


Hela filmen om Filmmixern finns nu att se på Vimeo. Mer videomaterial signerat Filip Pilthammar hittas på hans YouTube-kanal. Filmmixern hör du som vanligt varannan vecka här på MovieZine. 

| 16 maj 2015 14:00 |