Film

Skribent

MovieZine

23 december 2023 | 15:00

Se chockscenen som klipptes bort ur "Kalle Ankas jul"

Har du sett den ocensurerade versionen?
Den svenska traditionen får omvärlden att skaka på huvudet, men för många av oss finns det inget heligare än de tecknade inslagen som sänds årligen klockan 15 på julafton i SVT.
 
"Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" består av tio stycken klassiska kortfilmer och klipp ur animerade Disney-favoriter från förr. Programmet har i princip sett likadant ut i 40 år, förutom en eller två överraskningar som brukar dyka upp i slutet (läs: skamlös smygreklam för någon aktuell Walt Disney-film).
 
Men det har ju klippts lite här och var. Ofta med en kontrovers och stora rubriker som följd. Inget upprör svenska folket lika mycket som när en pralin försvinner ur Aladdin-asken eller en docka stryks ur "Tomtens verkstad".
 
Och sen har vi "Musse Pigg på camping" som också är något längre i sin originalversion.
 
Det här är alltså kortfilmen med imponerande 85 år på nacken, där Musse, Kalle och Långben åker på husvagnssemester. Där intas en märklig frukost bestående av majskolv, vattenmelon, potatis och kaffe. Och så får vi citatvänliga repliker som "Vem är det som kör egentligen?"
 
 
Några scener fick dock ryka i SVT-versionen, så chansen är stor att du aldrig har sett "Musse Pigg på camping" så som Walt Disney först visade den år 1938.
 
Vad saknas? Jo, bland annat det här klippet, där Långben kör in en gaffel i ett lamputtag. Han blir så elektrifierad att majskolven i hans hand poppar som popcorn. Försök inte göra det här hemma, barn... Jag kan ändå förstå varför det ansågs lite olämpligt att visa för barn år efter år.
 
Men vill du se den fullständiga och ocensurerade versionen av "Musse Pigg på semester", så finns den att streama på Disney+. Eller kolla in videon nedan:
 
| 23 december 2023 15:00 |