VIDEO

Skribent

Viktor Jerner

17 maj 2017 | 12:30

Se det förkrossande och vågade alternativa slutet till "Get Out"

Jordan Peeles briljanta skräcksuccé kunde ha slutat på ett helt annorlunda sätt.
SPOILERVARNING för "Get Out"! 
 
I min krönika om den magnifika tredje akten i skräckpärlan "Get Out" skrev jag bland annat om hur regissören och manusförfattaren Jordan Peele på så fläckfritt vis spelar med publikens förväntningar. När de blinkande blåröda ljusen dyker upp mot slutet av en skräckberättelse känner man oftast lättnad, men i det här fallet upplevs polisen istället som ett hot eftersom huvudkaraktären Chris (Daniel Kaluuya) är en mörkhyad man i USA med blod på sina händer. När det visar sig att blåljusen kommer från en TSA-bil rattad av Rod (LilRel Howery) drar man därför en djup suck av lättnad. 
 
Att gå den vägen tycks dock inte ha varit gjutet i sten hela tiden, för nu – i samband med att "Get Out" dyker upp på bluray och VOD – har ett helt färdigfilmat alternativt slut letat sig ut på nätet, ett slut där våra absolut värsta farhågor besannas. Kolla in nedan: 
 
 
Förkrossande, eller hur? Jag gillar verkligen filmer som vågar gå "all in" med tragiken och sluta i djup moll, men i det här fallet tycker jag att Peele gjorde helt rätt val när han valde att köra en ljusare (relativt sett) ton.
 
Även i slutet i bioversionen finns det dock en hel del frågetecken, svärta och tvetydighet, då det är högst oklart ifall Chris kommer lyckas bevisa att det var självförsvar eller inte. Kommer han kanske till och med tvingas fly? Där lämnas de frågorna dock till oss i publiken, som får göra en bedömning utifrån allt man vet om USA och problematik kring minoriteters rättigheter, vilket jag tycker är allra mest effektivt. 
 
Tyck till! Vilket slut föredrar du? 
| 17 maj 2017 12:30 |