Film

Skribent

MovieZine

29 juni 2018 | 12:00

Nu släpps de första bilderna från "438 dagar" - biopremiär 2019

Gustaf Skarsgård och Matias Varela spelar Martin Schibbye respektive Johan Persson i filmatiseringen av boken "438 dagar". Bilderna är tagna under inspelningen i Sydafrika.
Filmen "438 dagar" är baserad på den sanna berättelsen om journalisten Martin Schibbyes och fotografen Johan Perssons resa till Etiopien under 2011. Det var under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden som svenskarna fängslades och dömdes till 11 års fängelse för terrorism. Deras situation uppmärksammades medialt och den så kallade ”tysta diplomatin” var väl omdiskuterad. Efter 438 dagar benådades de och släpptes fria.

- Jag är stolt att vara med och berätta en historia som verkligen bör berättas. Där det finns ett patos. Det är två personer som velat göra nånting som är större än deras eget ego. Att få göra detta tillsammans med Gustaf som jag känt i 25 år är jättehäftigt, säger Matias Varela.
 

Foto: Charlie Sperring, Miso Film 
 
Filmen beskrivs i ett pressmeddelande som en gripande och fascinerande historia, som flyttar fokuset från storpolitiken till att handla om vänskap, kärlek och mod.

- Det är fantastiskt att få jobba med Matias. Vi får mycket gratis av 25 års vänskap. Vi har gått igenom mycket ihop. Det är en otrolig styrka säger Gustaf Skarsgård.
 
 
För regi står Jesper Ganslandt ("Farväl Falkenberg", "Apan" och "Jimmie"). Manus är skrivet av Peter Birro ("Monica Z").
 

Verklighetens Martin Schibbye och Johan Persson.
 
"438" dagar beräknas ha världspremiär under hösten 2019.
| 29 juni 2018 12:00 |