Film

Skribent

MovieZine

5 juli 2023 | 14:00

Christopher Nolans debutfilm får svensk biopremiär - efter 25 år

NonStop Timeless lanserar Christopher Nolans noirdoftande debutfilm "Following" på bio den 14 juli.
I väntan på "Oppenheimer" - vad sägs om att uppleva Christopher Nolans debutfilm på vita duken? Nästa vecka går "Following" upp på svenska biodukar för allra första gången.
 
I mysteriethrillern från 1998 la Nolan grunden för de storfilmer som skulle komma, och "Following" hyllades av såväl kritiker som publik internationellt. Filmen fick aldrig svensk biopremiär när det begav sig – men nu får svensk publik äntligen möjlighet att spåra regissörens rötter när "Following" får biopremiär den 14 juli.
 
En ung aspirerande författare förföljer främlingar i sökandet efter inspiration till sin första roman. När han blir påkommen av en välvårdad man i mörk kostym tar inspirationen en helt ny riktning, och de två slår följe under en serie inbrott.
 
Batman-loggan syns i bakgrunden i Nolans debutfilm.
 
"Following", filmad på 16mm-film, belönades med både festivalpriser och kritikers lovord vid sin premiär. Filmen la också grunden för det vi kommit att se som Nolans kännetecken, och blev början på en magnifik karriär för regissören bakom "The Prestige", "The Dark Knight"-trilogin, "Inception", "Dunkirk" och "Tenet".
 
Men "Following" imponerade inte på MovieZines skribent Viktor Jerner:
 
"Få är tillräckligt varma i kläderna när de gör sin första långfilm och inte heller Christopher Nolan var en av dem. Den svartvita och knappt 70 minuter långa filmen vittnar om ett intressant bildspråk under utveckling och mycket potential, men i det stora hela känns den som en halvfärdig studentproduktion", skriver han i sin ranking av Nolans filmografi.
| 5 juli 2023 14:00 |