Film

Skribent

Paul Dakwar

15 mars 2024 | 21:20

Nu på HBO Max: Charmiga terroristen vi hatar att älska i en av 2005 års bästa filmer

Remember, remember, the fifth of November... Nu finns filmen om den svärdsvingande antihjälten och poeten “V for Vendetta“ att se på HBO Max.
Den kritikerrosade och kultförklarade filmen "V for Vendetta" firar 20-årsjubileum sedan dess premiär år 2005. Filmen, baserad på Alan Moores och David Lloyds dystopiska serie, har fortsatt att fängsla och inspirera publik världen över med sin djupa politiska resonans och minnesvärda karaktärer.
 
Regisserad av James McTeigue "V for Vendetta" handlar filmen om den maskerade frihetskämpen (eller terroristen? Vad har nyheterna lärt oss benämningar?) "V", spelad av Hugo Weaving, som kämpar mot ett totalitärt Storbritannien. Weavings enastående porträtt av huvudrollen, trots att hans ansikte aldrig visas, har hyllats världen över (han drog en Mandalorian innan Mandalorian) - inte minst för hans färdigheter i att leverera dialog med ord som endast börjar på bokstaven "v". 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Filmen har också fått beröm för Natalie Portmans gripande rolltolkning som Evey Hammond, en kvinna som blir indragen i V:s kamp mot korruption och förtryck.
 
Med en djupgående berättelse som reflekterar över makt, frihet och individualitet har "V for Vendetta" blivit en symbol för motstånd och förändring - inte minst som inspiration för den alldeles verkliga hackergruppen Anonymous, som bär Vs mask med stolthet när de likt V hotar att sätta totalitära staters cybersäkerhet i obalans. 
 
“V for Vendetta” finns nu att streama på HBO Max
 
| 15 mars 2024 21:20 |