Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 november 2022 | 12:30

Se 9 minuter ur brutala äventyrsfilmen "The Woman King"

Viola Davis visar vad hon går för som tuff afrikansk krigare i inledningsscenerna.
Sydafrika på 1820-talet. Det är svårt att tänka sig att några av de tuffaste krigarna var kvinnor, men "The Woman King" bygger faktiskt på en sann historia. Här berättas om Agojie, kungens kvinnliga livvaktsstyrka i landet Dahomey, som med oanat mod och styrka fick försvara sin nation mot yttre fiender. (En spännande detalj: elitstyrkan Dora Milaje i "Black Panther"-filmerna inspirerades av verklighetens Agojie!)
 
Vi ser bland andra Viola Davis som tuff generalen Nanisca och Lashana Lynch ("Captain Marvel") som en av hennes närmaste soldater. I de inledande scenerna anfaller Agojie en grupp män som tagit unga kvinnor för att sälja som slavar.
 
Kolla in 9 minuter ur filmen här:
 
 
- Att spela soldat och krigare hjälpte mig att hitta min inre krigare. Jag fick träna flera timmar om dagen. Gina tvingade mig att bli muskulös. Det var martial arts och en strikt diet… Man kan inte föreställa sig det. Men för att nå sin dröm måste man ta sig igenom sina rädslor. Och jag var vettskrämd för Nanisca, berättade Viola Davis under filmfestivalen i Toronto.
 
"The Woman King", i regi av Gina Prince-Bythewood ("The Old Guard"), når svenska biodukar nu på fredag.
| 23 november 2022 12:30 |