LISTA

Skribent

MovieZine

17 oktober 2023 | 16:00

Martin Scorsese och Leonardo DiCaprio: 5 perfekta filmer

20 år av vänskap och samarbete har resulterat i fem (snart sex) toppfilmer. Vilken är din favorit?
När två giganter inom filmvärlden samarbetar, är resultatet oftast rena fröjden för oss filmälskare. Regissören Martin Scorsese och skådespelaren Leonardo DiCaprio är två namn som har lämnat ett outplånligt avtryck på den moderna filmen. Deras 20-åriga samarbete har resulterat i fem minnesvärda och kritikerrosade mästerverk i fem vitt skilda genrer. Allt tack vare en viss Robert de Niro...
 
- De Niro ringde mig och hade just gjort en film, ”This Boy’s Life”, med en begåvad grabb vid namn Leo DiCaprio. Han sa: ”Han är väldigt bra. Du måste jobba med honom vid något tillfälle”, har Scorsese berättat.
 
Marty imponerades av Leos talang. Skådisen hade i sin tur alltid varit ett fan av den legendariske regissören. Och så inleddes arbetet med deras första storfilm, kort efter att ”Titanic” blivit en dundersuccé.
 
I väntan på att deras sjätte film ”Killers of the Flower Moon” ska nå bioduken (på fredag!) tar vi en snabbtitt på den mästerliga duons tidigare titlar, i kronologisk ordning.
 
 

1. "Gangs of New York" (2002)

 
I denna historiska dramafilm tar Scorsese oss till 1860-talets New York där rivaliserande gäng kämpar om kontrollen över staden. DiCaprio spelar huvudrollen som Amsterdam Vallon, en ung man som vill hämnas sin fars död. Filmen präglas av en episk och tekniskt imponerande produktion, vilket är typiskt för Scorsese. I andra tunga roller syns Daniel Day-Lewis, Liam Neeson och Cameron Diaz.
 
De magnifika miljöerna byggdes upp på Cinecitta Studios i Rom. När George Lucas besökte inspelningen lär han ha sagt: ”Du vet att såna här miljöer kan skapas i datorn nu?”
 
 

2. "The Aviator" (2004)

 
Johnny Depp, Edward Norton och Nicolas Cage är några av skådespelarna som flörtade med diverse Howard Hughes-projekt under 90-talet. Christopher Nolan skrev ett manus och hade tänkt sätta Jim Carrey i huvudrollen. Den idén skrotades när det stod klart att Scorsese redan planerade en storfilm om Hughes. I huvudrollen? Hans nya favorit DiCaprio, såklart.
 
Leonardo DiCaprio porträtterar den excentriska och legendariske filmregissören i denna pampiga och påkostade biopic. Han imponerar med sin skådespelartalang och Scorsese ger Hollywoods guldålder en visuell glans som få andra kan matcha.
 
”The Aviator” blev den första Scorsese-filmen att spela in över 100 miljoner dollar i USA. Den nominerades till 11 Oscars och vann 5 - bland annat belönades Cate Blanchett med en statyett för sin skildring av filmikonen Katharine Hepburn.
 
 

3. "The Departed" (2006)

 
Samarbetet fortsatte med ännu en kommersiell framgång, ett intensivt kriminaldrama som tar oss med in i de mörka korridorerna av brottsvärlden och poliskåren. Leonardo DiCaprio spelar Billy Costigan, en ung polis som infiltrerar Boston-maffian ledd av den fruktade Frank Costello (en mycket minnesvärd Jack Nicholson). Samtidigt har Costellos skyddsling (Matt Damon) infiltrerat poliskåren. Det är bäddat för trubbel. Och våldsamma sammandrabbningar.
 
DiCaprio beskrev sin rollfigur som någon som ”lever i en konstant panikattack, dygnet runt”. Det förmedlar han utmärkt. ”Billy Costigans växande paranoia och rädsla för att bli avslöjad riktigt kryper in under skinnet på en” skrev recensenten på MovieZine vid premiären 2007.
 
”The Departed” är en remake av Hong Kong-thrillern ”Infernal Affairs” från 2002, och samtidigt inspirerad av verkliga irländska gäng i Boston. Martin Scorsese skapar en mästerlig spänning i denna tajta thriller som belönades med flera Oscars, inklusive Bästa regi och Bästa film.
 
 

4. "Shutter Island" (2010)

 
Den enda filmen i Scorsese och DiCaprios samarbete som inte fick några Oscarsnomineringar. Det blev hursomhelst ännu en kassasuccé.
 
"Shutter Island" är en psykologisk thriller som följer US Marshal Teddy Daniels, spelad av DiCaprio, när han undersöker mystiska händelser på en psykiatrisk anstalt belägen på en ö. Scorsese skapar en kuslig och klaustrofobisk atmosfär som håller tittaren på helspänn medan DiCaprio levererar en övertygande prestation som en plågad detektiv.
 
Ju längre mysteriet fortsätter och ju fler ledtrådar han avtäcker, desto mer inser publiken att ingenting är som det verkar på Shutter Island. Kasta om bokstäverna i titeln och du får ”truths and lies”. En slump, eller ett litet påskägg från författaren Dennis Lehanes sida?
 
 

5. "The Wolf of Wall Street" (2013)

 
"The Wolf of Wall Street" är en vild och vågad komedi som berättar om den skandalomsusade finansmannen Jordan Belfort. Scorsese tar oss med på en galen åktur genom Wall Streets hänsynslösa 80-talsvärld och skildrar med satirisk blick männen som drivs av girighet och makt. DiCaprio briljerar, som vanligt - och nominerades till en Oscar för sin prestation.
 
”Med glimten i ögat är DiCaprio fullständigt strålande som den hungrige Belfort som inte kan få nog. Av något. Han är allt annat än sympatisk och många gånger snarare riktigt odräglig i sitt agerande. Men med DiCaprios charm blir han ändå sina brister till trots en tillräckligt älskvärd individ”, skrev MovieZines recensent.
 
Med över 500 ”fuck” i dialogen hamnade filmen dessutom i Guinness rekordbok för flest svordomar. Det är också en bedrift att vara stolt över. Den tio år gamla filmen är redan en modern klassiker.
 
Vilken av Scorsese/DiCaprio-filmerna är din favorit? Kommentera nedan.
| 17 oktober 2023 16:00 |