Film

Skribent

Jakob Åsell

22 juli 2019 | 11:00

Schimpanser känner sammanhållning av att se på film tillsammans

Schimpanser bondar över att se på film eller tv tillsammans, visar en ny studie.
Schimpanser som sett på en video tillsammans får samma känsla av närhet och sammanhållning som människor kan känna av att titta på en film eller en tv-serie tillsammans, säger amerikanska universitetsforskare. Par av schimpanser övervakades när de såg på klipp - och psykologerna fann en ökad känsla av närhet mellan dem på ett sätt som tidigare trodde vara unikt för människor. Forskare säger att det visar de "djupa evolutionära rötterna" av den ökade känslomässiga inverkan av att titta på någonting med någon annan.
 
Det väcker också frågor om vad som går förlorat när det finns färre delade erfarenheter - om familjer slutar titta på tv tillsammans och istället kopplar upp sig separat till olika sociala medier eller följer egna serier via mobiltelefoner, skriver BBC.
 
"Upplevelsen blir djupare av att uppleva tillsammans", säger en rapport från Wouter Wolf, från avdelningen för psykologi och neurovetenskap vid Duke University i USA. Wolf säger att valet av video bestämdes av tidigare forskning som avslöjade vad apor mest gillade att titta på - vilket var filmer av andra apor. Med hjälp av data från 45 apor, studerade forskarna förändringar i beteende efter att ha sett en video av en familj av chimpanser som leker med en ung schimpans.
 
Att titta på filmen gjorde aporna mycket mer benägna att hålla sig nära varandra, röra vid eller interagera med varandra efteråt. Forskningen har utmanat idén om att det fanns något "unikt mänskligt" om sådana gemensamma sociala erfarenheter från att titta på en aktivitet. Forskningen drog slutsatsen att denna känsla av att känna sig närmare från att titta på någonting med någon är "närvarande hos både människor och stora apor och därmed har djupare evolutionära rötter än tidigare misstänkt".
 
| 22 juli 2019 11:00 |