SPONSRAT

Skribent

MovieZine

30 mars 2017 | 15:00

Scarlett Johansson tvekade inför rollen i ”Ghost in the Shell”

”När jag först såg originalfilmen var det inte självklart för mig att jag skulle kunna spela henne.”
Japanska ”Ghost in the Shell” från 1995 ses som en milstolpe i anime-genren, och har inspirerat många filmskapare sen dess - inte minst syskonen Wachowski när de gjorde ”Matrix” några år senare. Nu står filmen som grund för en engelskspråkig filmatisering. I huvudrollen som hårda Major, som börjar ifrågasätta sin existens, syns actionvana skådespelerskan Scarlett Johansson.
 
Du spelar en intressant, stark karaktär. Var det det som lockade dig eller manga-serien?
 
- Jag hade aldrig sett den animerade filmen, jag kände bara igen titeln. När jag först såg filmen var det inte uppenbart för mig att jag skulle kunna spela henne. Hon är introspektiv och rätt kall, jag försökte hitta en väg in, berättar Scarlett Johansson i MovieZines exklusiva intervju. 
 
- Animationen hemsökte mig. Jag visste inte hur jag skulle ta mig an rollen, men jag visste på sätt och vis att jag kunde. Jag pratade mycket med Rupert (Sanders, regissören) om det. Och plötsligt blev jag involverad, innan jag insåg det så började jag skapa den här tredimensionella karaktären för honom. Och då visste jag att jag måste göra rollen, "jag antar att vi kör!" Det var skrämmande, men också en bra utmaning.
 
 
Karaktären Major är skapad av Section 9, en insatsstyrka som jobbar mot cyberterrorism. Hon är en mänsklig hjärna i en syntetisk kropp, designad som ett supervapen. Men minnen från ett liv innan Major plågar henne, och hon börjar luska i sanningen. Modern teknologis framfart är ett stort tema som utforskas i "Ghost in the Shell" - samt vad det innebär att vara människa.
 
Filmen är inspelad i det århundrade då originalfilmen utspelade sig. Vad har blivit verklighet sen dess?
 
- Internet kom ju! Det var stort. Jag tror inte att filmen ligger så långt ifrån vad vår relation med teknologi har blivit… Våra liv och teknologi är så sammanfogade. Det hade ingen kunnat förutse. Därför är originalfilmen så chockerande träffsäker. Vi kunde aldrig ana att vi skulle vara så nära sammankopplade med varandra, och samtidigt så frånkopplade. Det blev sant.
 
Tror du att vi behöver minnen för att vara lyckliga?
 
- Jag tror inte det är ett måste, nej. Minnen upplyser oss. Vi är en produkt av var vi kommer ifrån. Men efter att ha gjort den här filmen så vet jag inte längre. Det där är en intressant fråga. 
 
 
”Ghost in the Shell” har biopremiär imorgon.
| 30 mars 2017 15:00 |