Film

Skribent

Alexander Dunerfors

14 oktober 2013 | 17:01

Scarlett Johansson kan skriva Oscarshistoria

Kan tävla i kategorin Bästa skådespelerska för "Her", trots att hon aldrig syns i filmen.

Efter premiärvisningen av "Her" på New York Film Festival är det många som hyllar Spike Jonzes nya film, och tror på den som ännu en het Oscarskandidat. Lite överraskande är att Scarlett Johanssons insats också nämns i sammanhanget. Scarlett lånar nämligen bara ut sin röst, till det operativsystem som visar sig bli väldigt viktig i ensamme Joaquin Phoenixs liv.

Warner Bros verkar ha seriösa ambitioner med att pusha för Johansson som en kandidat till Bästa kvinnliga biroll, skriver Deadline. Och det är alltså helt enligt reglerna.

Det hör ändå till ovanligheterna att akademin uppmärksammar roller de inte kan se med egna ögon: både röstskådespelare i animerade filmer eller motion performance-insatser som Andy Serkis i "Sagan om Ringen"-filmerna har passerat obemärkt förbi genom åren.

Kanske är "Her" filmen som kommer att ändra på det. Nomineras Scarlett Johansson till en Oscar, blir hon den första skådespelaren i galans historia som aldrig synts i sin film.

Deadline med flera hyllar också Hoyte van Hoytemas ("Call Girl", "Interstellar") foto i Jonzes romantiska komedi. Vi håller tummarna för att vi snart får se den svenske fotografen ta emot sin första Oscar.

"Her" får biopremiär 7 februari 2014.

| 14 oktober 2013 17:01 |