Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

14 mars 2016 | 11:00

Säsong 2 av "Mr. Robot" får högaktuell tematik

Inser du verkligen problematiken med integritet och övervakning i vårt uppkopplade samhälle? Det tror inte "Mr. Robot"-skaparen att du gör.
Inser du verkligen till fullo problematiken med integritet och övervakning i vårt uppkopplade samhälle? Det tror inte "Mr. Robot"-skaparen Sam Esmail att folk gör och vill därför fokusera hårt på temat i den andra säsongen av serien.

Närmare bestämt är det integritet och data-kryptering som blir kärnan i nästa säsong, vilket är högaktuellt med tanke på dialogen mellan FBI och Tim Cook på företaget Apple där FBI vill få tillgång till krypterad information inuti iPhones i samband med utredningen av San Bernardino-skjutingarna. Så här sa Sam Esmail till publiken på Austins SXSW festival som pågår nu i dagarna.

- Det konstiga är att medan vi kör stenhårt på temat om intergritet och data-kryptering, händer detta mellan Tim Cook och FBI, vilket jag i och för sig tycker är ett jätteviktigt ämne som jag tror att vi kommer att få tampas med mer under det närmaste årtiondet eller så.

- Det är något som jag tror att folk inte riktigt förstår nyanserna av, men det kommer bli intressant för dem då det verkligen ifrågasätter idén om vårt privatliv och om vi har rätt till det eller inte.

För att addera till trovärdigheten i manuset tar Esmail hjälp av teknikkunniga som jobbar med kryptering och av FBI för att skildra deras syn på saken korrekt - då han personligen inte tycker att FBI ska invadera vårt privatliv.

- Vi pratar med våra FBI-konsulter om detta då de har en väldigt stark åsikt att vi borde tillåta att tredje-parter får tillgång till krypterad information, vilket jag och Tim Cook är fullständigt emot. Vi borde ha kryptering. Detta var innan hela den här Apple-FBI-grejen hände - det var ett tema som redan var inbakat i serien.

Förutom att uppmuntra till samhällets viktiga debatter, kommer säsong 2 att följa upp på det brott som Elliot begick i den första säsongen och relationen mellan honom och Mr. Robot.


Säsong 2 ryktas ha premiär i juni eller juli i år.

Känner du att "Mr. Robot" kommer att behandla ett intressant ämne: intergritet och data-kryptering? Verkar det som att Säsong 2 kan leva upp till den första?
| 14 mars 2016 11:00 |