Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 juli 2014 | 12:00

Sandra Bullock 50 år - här är 5 minnesvärda roller

Brunetten som gick från romcom-stjärna till rekordavlönad Oscarsvinnare fyller 50 år och vi hyllar henne med att uppmärksamma hennes bästa roller i filmer vi glömt.
Sandra Annette Bullock föddes 26 juli 1964 i Virginia och är idag en av Hollywoods största filmstjärnor med en Oscar och 62 andra priser under bältet samt en rekordlön på 56 miljoner dollar. Men karriären har knappast varit spikrak – sedan debuten 1987 kämpade hon med diverse biroller ”(Spårlöst försvunnen”, ”Demolition Man”) och floppar (inklusive huvudrollen i en kortlivad TV-version av ”Working Girl”) innan genombrottet kom med ”Speed” 1994. 

MovieZine hyllar henne med att lista hennes fem främsta rollprestationer innan ”Gravity” och ”The Blind Side”.

Crash


Trots att Bullock endast medverkar i sammanlagt sex minuter i detta hyllade ensembledrama så lyckas hon glänsa i en roll långt ifrån hennes vanliga karaktärstyp. Som den rasistiska, bittra hemmafrun Jean höll hon en nivå i Oscarsklass och det faktum att hon köpte sin egen flygbiljett för att spela in filmen är ett tecken på hennes engagemang.

The Proposal


Okej, det är en fånig romcom med ett fånigt upplägg (bitsk chef tvingar assistent att gifta sig med henne för att slippa deporteras tillbaka till Kanada). Men Bullock, knappast en nybörjare inom genren, är prickfritt vass i en bitchigare och mer mogen roll som samma år som ”The Blind Side” på riktigt etablerade hennes stjärnstatus.

Juryn – A Time to Kill


Som en stigande stjärna fastnade Bullock i ett otacksamt romcom-fack men lyckades hoppa på flera annorlunda projekt, som Joel Schumachers John Grisham-filmatisering. Det var en mindre men knappast obetydlig roll som en driven juridikstudent involverad i ett omskakande mordfall och Bullock lyckades sticka ut i en stjärnspäckad ensemble.

Nätet


Förbisedd, liten 90-talsthriller där Bullock fick ge prov – med råge – på mer dramatiska talanger. Som asociala dataspecialisten Angela vars identitet blir stulen när en diskett med hemliga uppgifter om regeringen hamnar i hennes händer.

Miss Secret Agent


Ännu en fånig komedi som lyftes avsevärt tack vare Bullocks påtagliga charm och imponerande komiska tajming. Hon har visserligen Sir Michael Caine som sidekick men filmens sanna underhållningsvärde utvinns av Bullock som är perfekt som flickpojkig FBI-agent såväl som rövsparkande skönhetsmiss.
| 26 juli 2014 12:00 |