Film

Skribent

Gunnar Rehlin

16 mars 2013 | 11:01

Sam Raimi ville göra en otäckare "Oz"

"Evil Deads" regissör pratar om den kommande nyinspelningen, att filma i 3D och bioaktuella "Oz".

När han var 22 år gammal gjorde Sam Raimi och några av hans kompisar lågbudgetskräckisen "Evil Dead". I dag räknas den som en klassiker inom genren, och Raimi har blivit en hett anlitad regissör som bland annat gjort de tre Spiderman-filmerna med Tobey Maguire.

Nu är han bioaktuell med Disney-filmen "Oz the Great and Powerful" - samtidigt som en nyinspelning av just "Evil Dead" närmar sig biograferna. MovieZine mötte Raimi på lyxiga Claridges Hotel i London.

Du står som producent till nya "Evil Dead". Hur inblandad i filmen har du varit?

- Det var jag som valde regissören Fede Alvarez. Han är en briljant historieberättare. Först anlitade jag honom för att skriva manuset, han jobbade hårt med det och till sist tyckte jag att han också kunde få regissera. Sen ordnade jag finansieringen, och jag hjälpte honom med rollbesättningen och jag guidade honom genom alla förberedelser. Sen fick han göra filmen på egen hand. När inspelningen var klar, kom jag med lite tips om redigeringen, men lät honom göra sina egna val. En del av mina förslag följde han, andra inte.

Det sägs att den nya filmen, även om det är samma historia, inte är lika rolig som din film var?

- Nej, det här är mer av en rak skräckfilm. Min film hade en mörk och subtil - nja, en del skulle nog inte kalla den subtil - humor. Men den nya filmen är en mycket effektiv skräckfilm. Jag har sett den med publik och filmen är riktigt otäck.

Med tanke på din bakgrund som skräckregissör, var du tvungen att vara återhållsam när du gjorde "Oz the Great and Powerful"?

- Ja, till viss del. Jag visste att det skulle vara en familjefilm, och när det gällde vissa saker fick jag lägga band på mig och inte göra dom så otäcka som dom kunde ha blivit. Jag fick lita på folket från Disney, som kom med råd som "den där apan är lite för otäck, du måste ändra det".

Filmen är gjord i 3D, hur var det?

- En total nyhet för mig. Jag hade inte en aning om hur man jobbar med det, så jag fick gå i 3D-skola. Jag lärde mig allt. Dåliga 3D-filmer ger mig huvudvärk, så jag jobbade hårt med att inte göra samma misstag som andra gjort. 3D fungerar t ex bästa i långa tagningar, så jag avstod från snabba klipp. Man måste ge publiken djup och klarhet, det gör det lättare för ögat.

Bruce Campbell från "Evil Dead" är med i varje film du gör. Var är han i "Oz"? Jag såg honom inte.

- Han har en liten roll som vakt. Han är närmast omöjlig att känna igen.

Vad tyckte du om att man startade om med nya "Spider-Man"-filmer så snart efter att du hade gjort dina?

- Först ville jag inte se den nya filmen. Det finns ett talesätt som säger "man vill inte på den egna flickvännens bröllop", och så kände jag. Men det var dumt och jag såg den och jag tyckte väldigt mycket om den. Det känns som om jag lät Spiderman-facklan gå vidare till Marc Webb.

Vad ska du göra härnäst? Tillbaka till skräck?

- Ja, det vore kul. Det är lätt att göra, och det är uppfriskande.

"Oz the Great and Powerful" går nu på bio. Fede Alvarez "Evil Dead" släpps den 10 maj.

| 16 mars 2013 11:01 |