Serie

Skribent

MovieZine

30 januari 2024 | 09:00

"Family Guy" 25 år! Fira med 25 knäppa fakta om den populära serien

Långköraren "Family Guy" firar 25 år den 31 januari.
25 år av galenskap, skruvade skämt och oförglömliga ögonblick! "Family Guy" har spridit skratt genom tv-rutorna i 22 säsonger och 423 avsnitt sedan premiären den 31 januari 1999. Nu känner man sig riktigt gammal!
 
Seth MacFarlanes satiriska titt på det amerikanska förortslivet med en bedrövlig farsa, en talande hund och en argsint bebis i spetsen dök upp som en vulgär motpol till "The Simpsons" - och publiken älskade det. 22 säsonger har sänts och det är redan klart med (minst) två till.
 
För att fira det stundande 25-årsjubileet på onsdag har Disney+ försett oss med 25 fun facts om serien. Hur många kände du redan till.
 
1. Det finns totalt 423 avsnitt
Med hela 22 säsonger och imponerande 423 avsnitt har serien etablerat sig som en av de mest långlivade och omtyckta animerade sitcoms.
 
2. Megs riktiga namn är Megatron
Meg, vars egentliga namn är Megatron, döptes om av sin far från Megan. Trots detta kallas hon oftast Megan av familj och lärare, och Meg har alltid försökt dölja sitt ovanliga namn då hon skäms över det.
 
3. Bonnie Swanson har varit gravid i över sex år och 116 avsnitt
Bonnie Swanson är grannen till familjen Griffin och gift med Joe Swanson. Bonnie och hennes man är ofta med i serien tillsammans med sina två barn, Kevin och Susie. En intressant aspekt är att Bonnie var gravid med Susie under de första 116 avsnitten av serien.
 
4. Varje avsnitt tar ungefär ett helt år att göra
Att skapa serien tar väldigt mycket tid. För att skapa ett avsnitt av "Family Guy" tar det ett år av inspelning, filmning och redigering. För att säkerställa att tittarna ska få ett bra flöde i publiceringen av avsnitt är flera avsnitt med i skapandeprocessen samtidigt.
 
5. Seth MacFarlane är rösten bakom flera karaktärer
Seth är röstskådespelare bakom flera av karaktärerna i serien. Exempelvis Peter Griffin, Stewie Griffin, Chris Griffin, Brian Griffin, Mickey McFinnigan, Carter Pewterschmidt och Glenn Quagmire.
 
MacFarlane med Seth Green, Mila Kunis och flera av röstskådespelarna.
 
6. Serien har vunnit totalt nio Emmys
Trots att serien är en komedi som i princip skämtar om allt och alla, är den mycket välskriven och proffsigt producerad. Som ett resultat av detta har serien vunnit totalt nio Primetime Emmy Awards.
 
7. George Lucas älskar "Family Guy"
Det finns flera kändisar som har visat sin uppskattning till serien. George Lucas, känd för filmer som "Star Wars" och "Indiana Jones", är ett av många fans. "Family Guy" har dessutom återkommande haft med referenser till Star Wars i serien.
 
8. Skaparen skulle flyga med planet som kraschade in i World Trade Center
Seth MacFarlane hade en planerad flygresa med ett av de plan som flög in i World Trade Center den elfte september 2001. Men han kom 10 minuter för sent till flygplatsen och missade därmed planet.
 
9. Lois skulle till en början ha varit blond
Lois var ursprungligen tänkt att vara blond och var blond ända fram till den sista versionen av serien. Precis innan serien var klar fick hon rött hår och har behållit det sedan dess. Detta kan förklara varför Chris har blont hår i serien, eftersom hans mamma var tänkt att vara blond.
 
10. ”What the hell”
Uttrycket ”What the hell..” används i nästan alla avsnitt, många gånger är det så diskret att det är svårt att uppmärksamma.
 
 
11. Inspirationen till karaktären Peter Griffin
Karaktären Peter Griffin är inspirerad av en säkerhetsvakt som Seth MacFarlane mötte i Boston på college. MacFarlane har nämnt att det framför allt var dialekten och djupet i hans röst som stod för inspirationen.
 
12. Seth MacFarlanes tuffa start
Seth MacFarlane började arbeta på serien när han fortfarande gick på college. Trots att han ständigt blev avvisad av olika tv-bolag och producenter visste han att det han hade skapat var något speciellt.
 
13. "Family Guy" är känd för sina "Road to..."
Avsnitten ”Road to…” kretsar kring Stewie Griffin och Brians roadtrips i främmande, övernaturliga eller science fiction-liknande miljöer utanför seriens normala plats i Quahog, Rode Island. Avsnitten är en hyllning till de sju klassiska "Road to..."-filmerna med huvudkaraktärerna Bing Crosby, Bob Hope och Dorothy Lamour.
 
14. Röstskådespelarna tjänar 225 000 dollar per avsnitt
Efter en löneförhandling år 2013 går det att konstatera att skådespelarna bakom karaktärerna toppar lönerna i branschen. Var och en av skådespelarna tjänar runt 225 000 dollar per avsnitt.
 
15. Svårt att få serien på TV
Det var en utmaning att få sända "Family Guy" på TV. Men Seth MacFarlane var så övertygande att han till slut fick grönt ljus till de kortfilmer som fick inleda serien. Snart blev dock "Family Guy" en betydande framgång.
 
 
16. Seth MacFarlane tyckte att serien skulle läggas ned efter sju säsonger
Under en intervju med Hollywood Reporter nämnde Seth MacFarlane att sju säsonger är en lagom livslängd för en tv-serie. Han nämnde även att han pratat med en hel del fans och i hemlighet önskar han att de hade tröttnat.
 
17. Det är tack vare fansen som serien fortfarande visas
Serien las ned 2002 men fansen gick ihop för att visa sitt stöd och få serien tillbaka. Fansen skapade en namninsamling som fick över 10 000 underskrifter och uppmärksammades över hela världen. Slutligen efter tre långa år återvände "Family Guy" i rutan.
 
18. Peter och Brian skulle vara seriens radarpar
Det var ursprungligen meningen att den stora duon i "Family Guy" skulle vara Peter och Brian, men man insåg att Stewie och Brian hade en bättre kemi och fokuset ändrades till dem i stället.
 
19. Peter Griffin finns som karaktär i spelet ”Fortnite”
Efter att ha fått en förklaring om innebörden av spelet ”Fortnite”, gick Seth MacFarlane med på att låta Peter Griffin få ett skin i spelet. Peter Griffin har i ”Fortnite” fått en annorlunda kroppsbyggnad med förklaringen att det inte fanns budget till att göra honom likadan som i serien.
 
20. Tre olika röstskådespelare bakom Meg
Den första skådespelerskan som gav röst åt Meg var Lacey Chabert, som även är känd för sin roll som Gretchen Weiner i "Mean Girls" (2004). Efter att hon lämnade serien tog Mila Kunis över rollen och hon har varit rösten bakom karaktären sedan dess. Den tredje skådespelerskan, Tara Strong, ger röst åt Meg i musikaliska scener.
 
De gör rösterna till dina favoritkaraktärer.
 
21. Mila Kunis var bara 16 år när hon började arbeta med "Family Guy"
Mila Kunis var 16 år och helt ny inom skådespelarvärlden när hon började ge röst åt Meg. Nu har hon gjort detta sedan den andra säsongen av "Family Guy"!
 
22. Brian omkom och återuppstod efter två avsnitt
När familjehunden Brian dog blev alla chockade och upprörda över att de bestämt sig för att ta bort en viktig medlem i familjen. Fans var så upprörda att arbetade hårt för att få honom tillbaka. Han återvände sedan efter bara två avsnitt.
 
23. Fejd mellan "South Park" och "Family Guy"
I flera intervjuer har skaparna av "South Park" nämnt att de inte är stora fans av "Family Guy". Detta har resulterat i att båda serierna gör narr av varandra i flera avsnitt. Som tur är kan alla involverade ta ett skämt och fejden har inte eskalerat.
 
24. Brians röst
Seth MacFarlane gör hunden Brians röst i serien genom att prata med sin vanliga röst.
 
25. Kycklingen heter Ernie
Ernie är en jättekyckling i serien som har en långvarig fejd med Peter. Fejden började när Ernie gav Peter en utgången kupong. Peter accepterar inte längre några kuponger från kycklingar och deras fysiska konfrontationer leder alltid till förstörelse. Ernie är den mest återkommande antagonisten i serien.
 

Se också: 25 "Family Guy"-scener som blev för mycket för tv...

 
 
Alla 423 avsnitt av "Family Guy" finns att streama på Disney+.
| 30 januari 2024 09:00 |