Film

Skribent

MovieZine

31 oktober 2022 | 09:30

Sahara Hotnights-stjärnan gör ledmotivet till "Tack för senast!"

Årets svenska julfilm på Viaplay får biopremiär den 30 november.
Sahara Hotnights-stjärnan Maria Andersson gör ledmotivet till den romantiska komedin "Tack för senast!" – och hon sjunger för första gången på svenska.
 
"Tack för senast!" är en romantisk komedi om den 37-åriga sjuksköterskan Klaras (Lisa Carlehed, "Utvandrarna") jakt på kärlek och lycka. Det är en berättelse om ett kompisgäng där sjuksköterskan Klara står i centrum som den ständiga singeln som längtar efter den stora kärleken.
 
Filmen är en hyllning till 90-talets romcoms och berättas genom nio kapitel som utspelar sig vid olika fester och högtider.
 
– Jag var lite trött på cyniska filmer och längtade efter att göra en humanistisk film om människor som bryr sig om varandra, säger regissör Moa Gammel och nämner klassiska "Fyra bröllop och en begravning" och "När Harry mötte Sally" som sin inspiration.
 
 
Musiken spelar en viktig roll i filmen och andas även den 90-talet. Kompositör Pär Wiksten från The Wannadies bjuder på både nyskrivet och 90-talsklassiker. Ledmotivet "Stad i ljus" framförs av Maria Andersson från Sahara Hotnights som tolkar Tommy Körbergs klassiker på ett personligt indiepop-vis.
 
– Jag har inte släppt någon låt på svenska förut så det har varit kul att leka med uttrycket i studion. Jag har inte försökt ta upp kraftkampen med Tommy Körberg, utan det här är motsatsen till hans version. Eftersom filmen genomsyras av kompisgängets uppväxt med svensk indiepop ville jag hitta den nerven istället, i en mer skör och svävande version, säger Maria Andersson i ett pressmeddelande.
 
Huvudrollen spelas av Lisa Carlehed med bland andra Oscar Töringe, Christian Hillborg, Liv Mjönes, Johannes Kuhnke, Felice Jankell och Madeleine Martin i övriga roller. Filmen är baserad på danska filmen "Lang historie kort" av May el-Toukhy och Maren Louise Käehne.
 
"Tack för senast!" har premiär på utvalda svenska biografer 30 november och den 26 december på Viaplay.
| 31 oktober 2022 09:30 |