Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 mars 2020 | 08:58

”Sagan om ringen”-trilogin kunde ha fått ett mer brutalt slut

”Det var mord.” Peter Jackson filmade flera versioner av den avgörande scenen.
Peter Jacksons episka ”Härskarringen”-trilogi har snart 20 år på nacken, men än idag dyker det upp fascinerande detaljer som kan förvåna hardcore-fansen.

DigitalSpy skriver om några dramatiska beslut som kunde ha förändrat slutet i ”Sagan om konungens återkomst”. Frodos långa vandring med ringen slutar som bekant med en konfrontation med Gollum på en klippavsats i Mount Doom. Gollum biter av Frodos finger, varefter båda faller över kanten. Frodo lyckas bli räddad, men Gollum och ringen slukas av lavan.
 
 

Frodo skulle döda Gollum

 
Det fanns dock några andra varianter på scenen, och Jackson spelade in den på tre olika sätt. Detta enligt en intervju i biografin ”Peter Jackson: A Film-maker’s Journey”.

- När vi först gjorde scenen, bet Gollum av Frodos finger och Frodo knuffade Gollum över kanten och ner i eldarna under. Det var ett rent mord, men det kändes okej för vi tänkte att alla ville att Frodo skulle döda Gollum, minns regissören.

- Men det var såklart inte vad Tolkien hade velat. Det gick emot allt hans hjältar var.

Scenen filmades på nytt, på två olika sätt. I den ena versionen bet Gollum av Frodos finger, dansade runt och råkade falla ner i lavan. Men i trilogins stora klimax kändes en vanlig olycka som en stor besvikelse, tyckte Peter Jackson.
 
 

"Publiken skulle bli besvikna"

 
Han valde sedan en egen variant, vilken är den vi får se i ”Sagan om konungens återkomst”. I andra intervjuer har han förklarat varför han avvek från Tolkiens slut:

- Vi kände att publiken, varav många inte hade läst boken, skulle känna sig besvikna. De skulla döma Frodo som bara stod och tittade på medan ringen förstördes av misstag. De skulle tycka att Frodo hade misslyckats med sitt uppdrag.

Peter Jacksons biografi släpptes år 2006, bara några år efter att den sista filmen nådde biograferna. Trots att många säkert redan kände till den här historien, sprids den nu på nytt online i filmkretsar.
 
 
”Sagan om ringen” och de två uppföljarna kommer att få nypremiär på svenska biodukar med start i maj. "Sagan om konungens återkomst" finns också på Netflix.
| 30 mars 2020 08:58 |