Serie

Skribent

Alexander Kardelo

5 juni 2022 | 18:55

”Sagan om ringen”-serien försöker inte konkurrera med filmerna

Amazons storsatsning i höst kommer inte ha mycket gemensamt med Peter Jacksons filmtrilogi.
Höstens storsatsning från Amazon, tv-serien ”Sagan om ringen: Maktens ringar”, ska inte jämföras med filmerna vi tidigare har sett. Det tycker iallafall seriens showrunners J.D. Payne och Patrick McKay. När vi återvänder till en värld av hober, alver, dvärgar och trollkarlar hoppas de ha skapat något eget, och troget förlagan som är Tolkiens romaner.
 
I en intervju med Empire berättar McKay om sin inställning till Peter Jacksons älskade trilogi:
 
- Alla som ger sig på att filma "Sagan om ringen" skulle begå tjänstefel om de inte hade tänkt på hur underbart Jackson fångade det. Men vi beundrar honom på distans, det är allt. "Maktens ringar" försöker inte konkurrera med honom.
 
En nysläppt bild från tv-serien.
 
Den påkostade serien baserad på J.R.R. Tolkiens fantasysagor kommer ha stora skillnader mot filmtrilogin. Exempelvis utspelar de sig i två helt olika tidsepoker och följer andra karaktärer. Handlingen i "Maktens ringar" tar plats i Midgård tusentals år innan Frodo fann den magiska ringen.
 
 

"Vi oroar oss inte för konkurrenterna"

 
Sedan Jacksons trilogi intog biodukarna i början av 2000-talet har publiken ju också blivit bortskämd med allt mer episka satsningar i tv-rutan. "Game of Thrones" lade ribban högt - i höst kommer prequeln "House of the Dragon" att streama samtidigt som "Maktens ringar". Men seriens skapare vill inte heller jämföra sig med andra fantasyserier:
 
- Ett av våra mantran var "gå tillbaka till källmaterialet". Vad skulle Tolkien ha gjort? En del av de andra serierna, de spelar en not och de gör det riktigt vackert. Men Tolkien spelade på hela pianon och hade en stor variation av toner. Där finns den typen av knasig humor och vänskap vilket gjorde "Harry Potter" så populär, men även en sofistikerad, djup värld av politik, historia och mytologi. Så vi behövde inte oroa oss så mycket för vad andra gör, säger Patrick McKay.
 
 
"Sagan om ringen: Maktens ringar" får streamingpremiär på Prime Video den 2 september.
 
 
| 5 juni 2022 18:55 |