Film

Skribent

MovieZine

10 december 2014 | 17:00

Sådan är den genomsnittliga Disneyprinsessan

Hon bär aldrig byxor, syr hellre än slåss och får (oftast) prinsen. Alla animerade Disneyprinsessor har jämförts i ett stort test.
Från klassiska sagofigurer som Askungen och Snövit till moderna hjältinnor som Merida och Elsa - Disneys prinsessor har blivit lika välkända som filmerna de medverkar i. Alla minns vi sångerna och de lyckliga sluten. Men hur står de sig egentligen i en jämförelse med varandra? Har du någonsin funderat på hur gamla de flesta prinsessorna är eller var de kommer ifrån? 

Buzzfeed har tagit reda på svaret. 21 Disney-prinsessor fick delta i jämförelsen, enligt kriterierna: de måste vara mänskliga och ha huvudrollen i sina filmer. Här är vad vi fick veta:

De flesta är under 20 år
6 av 10 är från Europa
De flesta är vita
Mer än hälften levde lyckliga i alla sina dagar
Vanligaste "talangen" är hemmasysslor
Föräldrarna är ofta döda
Bara två har synts iklädda byxor
Sammanfattningsvis...


Den genomsnittliga karaktären i en Disneyfilm är alltså en föräldralös prinsessa med rötter i Europa. Hon är vit, med svart hår. Hon gillar att sy, har ett djur som närmaste sidekick, och trots den unga åldern mellan 14-19 år har hon i slutet av filmen hunnit stadga sig med en karl. 

Av de 21 jämförda karaktärerna finns det bara en som prickat in nästan alla "rätt". Kan du gissa vem?

Scrolla ner lite till för svar...Var det förvånande fakta eller väntat? Hur tycker ni att det står till med mångfalden och jämställdheten i Disneys filmer? Kommentera nedan.
| 10 december 2014 17:00 |