Serie

Skribent

Jenny Ahonen

14 augusti 2018 | 15:00

Sacha Baron Cohen får sina gäster att skämma ut sig fullständigt i "Who Is America?"

Mannen bakom Ali G, Borat och Brüno är tillbaka med nya karaktärer i ”Who Is America”. En hysteriskt underhållande serie som drar ner byxorna på såväl folkvalda politiker som på hela det samtida USA.
Sacha Baron Cohen is in da house.
 
För första gången sedan ”Da Ali G Show” har den brittiske komikern gjort en tv-serie. Denna gången, med proteser och dialekter, förklädd till en rad olika fiktiva karaktärer som sänts ut för att intervjua verkliga amerikaner.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den före detta republikanske vicepresidentkandidaten Sarah Palin gjorde bra reklam för ”Who Is America” innan serien drog igång, genom att upprört gå ut och berätta om hur hon hade blivit lurad att ställa upp på ett möte med ”the evil, exploitative and sick” Sacha Baron Cohen som utgett sig för att vara en rullstolsburen krigsveteran.
 
Redan introt sätter tonen för ”Who Is America”, Showtime-serien som här i Sverige visas på HBO Nordic: klassiska citat från stora, amerikanska ledare följs av ett klipp på Donald Trump som gör narr av en reporter som lider av artrogrypos. Det som följer är trams, men också allvar.
 
”Genom sina karaktärer avslöjar det här programmet fler sanningar än någon kabelnyhetskanal”, har komikern Sarah Silverman twittrat. På sätt och vis har hon rätt. Även om Cohen har lurat sig till materialet, för att sedan hårdklippa det, är det sant det vi får se: Utöver Cohen och hans medarbetare är de medverkande riktiga människor som, på riktigt, gör och säger dessa saker. Det är inte scriptat, skådespelat och fejk, även om man som tittare gång på gång tänker att det måste vara det, för att det jag ser framför mig är så otroligt. Några exempel:
 
En realitystjärna som ljuger om att hon hjälparbetat i Sierra Leone under ebolakrisen och då träffat på en krigsherre i djungeln och på så vis räddat livet på 6000 personer.
 
Före detta vicepresidenten Dick Cheney som skriver sin autograf på en vattendunk avsedd för skendränkning.
 
En republikansk representanthusledamot som drar ner byxorna och med skinkorna i vädret ropar ”I'll touch you! I'll make you a homosexual! Drop that gun, right now! USA!” mot en tänkt IS-terrorist.
 
Att Cohen lyckas hålla sig från skratt under inspelningarna är en oerhörd bedrift.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
En utklädd Sacha Baron Cohen tar en "dick pic" med den tidigare vicepresidenten Dick Cheney.
 
Såklart har han bäddat för att skämma ut sina gäster. Inte bara Sarah Palin har kritiserat honom för det. Mer än en gång lägger Cohen ord i de medverkandes munnar. Nästan, åtminstone. Som när han under en låtsasterrorattack ber republikanen Jason Spencer att använda sig av n-ordet och politikern för full hals skriker ”N***ER!” gång på gång tills Cohen avbryter honom och säger: ”Are you crazy? The n-word is 'nooni'. Not this word. This word is disgusting!” Ändå: Spencer skriker ordet. Flera gånger. Ingen tvingar honom.
 
Det är Sacha Baron Cohen vi pratar om, så ”Who Is America” är självklart väldigt plumpt emellanåt. Exkåkfararen som nu gör ”konstverk” med bajs och sperma står för ett inte särskilt vasst inslag. Den italienska miljadärplayboyen är oftast heller inte särskilt kul att se på. Bäst resultat får den israeliska antiterrorexperten Erran Morad. En Mossad-macho karaktär vars sammanvuxna ögonbryn alone borde vara tillräckligt för att varna de medverkande om att de håller på att bli prankade. Men det är också roligt att följa Cohens pussy hat-bärande Hillary Clinton-supporter Dr. Nira Cain-N'Degeocello – genusföreläsaren straight outta de konservativas mardrömmar. Inslaget där han berättar för några av invånarna i Kingsman, Arizona, om planerna på att bygga en ny supermoské i just deras lilla stad är hysteriskt rolig, och skrämmande.
 
 
Precis som i ”Borat” (2006) är Cohen som bäst när han blottlägger idiotin i västvärldens samtid. När han drar ner byxorna inte bara på Jason Spencer, utan på hela det amerikanska samhället. När han avslöjar sanningar.
 
Visst är det kul att se när den republikanske aktivisten Shaun McCutcheon för att skydda sig under en potentiell terrorattack trär på sig ett lösskägg, en guldskimrande turban, slår sig ner med en flöjt framför en plastorm för att hävda för inkräktarna på sitt kontor att han är muslim – vilket han ytterligare styrker genom att berätta att han nyss ätit hummus. Men när insikten slår en, att detta verkligen är den här stackarns syn på islam, på terrorism. Att han ser det här spektaklet som en rimlig försvarsmetod. Då gör det plötsligt ont i magen. Då börjar man tänka på att mannen han kampanjade för 2016 nu sitter i Vita huset. Att det är val i Sverige om mindre än en månad och att Sverigedemokraterna i nuläget ser ut att få över 20% av rösterna.
 
- Hur obekväm jag än var i att medverka, gick jag med på det utifrån förståelsen att dessa 'tekniker' var avsedda att hjälpa mig och andra att skydda sig vid vad jag trodde var en oundviklig attack, sa Jason Spencer till Atlanta Journal-Constitution efter att hans agerande i ”Who Is America” fått honom att avgå från sina politiska poster.
 
Man kan inte låta bli att undra hur det kommer sig att gästerna ställer upp på pinsamheterna i ”Who Is America”. De vet ju om att de blir filmade? (Om än inte till vad.) Säkert finns en del av svaret i människans ego, i hennes uppmärksamhetskåthet. Dick Cheney lyckas inte dölja sin förnöjsamhet när han smickras för sina krig under Bush-eran.
 
En annan del av svaret ger Jason Spencer i sitt uttalande:
 
- Mina farhågor var så förstärkta vid tillfället. Jag tänkte inte klart och kunde inte uppfatta vad jag gick med på när jag deltog i hans 'lektion'. Jag fick veta att jag skulle filmas för en 'demonstrationsvideo' som skulle lära andra samma färdigheter i Israel.
 
 
”Who Is America” avslöjar rasism, korruption och annat som är skevt i USA, men Sacha Baron Cohen är ingen Michael Moore. Han har ingen tydlig agenda, utan svingar åt alla möjliga håll. Han sätter sig inte på några höga hästar, utan tramsar gärna runt i den lägsta sortens humor. Han är inte paxad av vänstern, och (än så länge) inte bojkottad av högern. Mängder av Trump-väljare har roats av ”Borat”, ”Brüno” (2009) och ”Diktatorn” (2012) och kommer säkerligen titta också på ”Who Is America”. Det gäller även potentiella SD-väljare.
 
Förhoppningsvis får de mellan skratten vissa insikter i hur rädsla – uppenbarligen – kan få människor att tappa förståndet. Förhoppningsvis sker det innan den 9:e september.
| 14 augusti 2018 15:00 |