Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 december 2019 | 18:15

Så tycker svenska kritiker om "Star Wars: The Rise of Skywalker"

Star Wars-finalen får blandat mottagande med allt från toppbetyg till sågningar.
Säg den Star Wars-film som inte delar fansen och kritikerna? Nuförtiden verkar det mer vara en regel än undantag att betygen och åsikterna spretar åt alla håll, men så är det också tidernas största filmfranchise vi talar om.

Så hur håller bioaktuella "Star Wars: The Rise of Skywalker" inför kritikernas granskande ögon? Det är högt och lågt, minst sagt, då vinterns storfilm får allt från toppbetyg till sågningar i media idag.

MovieZines skribent hör till de mer generösa: "Ett tillfredsställande slut på Skywalker-sagan, som lämnar mig upprymd och melankolisk på helt rätt sätt", skriver Fanny Degerfelt i sin recension av "The Rise of Skywalker". Vårt betyg? 4 av 5.

På sajten Kritiker.se kan vi se att filmen har fått lägst snittbetyg i den senaste trilogin. "The Force Awakens" snittade på 4,1 och "The Last Jedi" på 3,7. "The Rise of Skywalker" ligger just nu på på 3,3 av 5.
 
 
 
TVdags bjuder på en kort men optimistisk recension toppad med en 5:a. Björn Finér ser filmen som "en perfekt avslutning av Star Wars-sagan. Vissa saker är irriterande, men som helhet är jag tillfreds och mer därtill".

Expressen delar ut en 4 i betyg. Maria Brander kallar filmen "ett värdigt avslut" och skriver: "...en maffig rymdopera som lyckas med den smått vansinniga uppgiften att knyta ihop det här myllrande spektaklet. Att det alls fungerar är egentligen lika obegripligt, som det är ljuvligt."

Filmtopp slår också till med betyget 4. "Den är bra, ett riktigt avslut" skriver Jac Rytterholm och lovar att "ni lär tappa hakan".

Kulturbloggen är den enda just nu med en 3 i betyg. Men skribenten Rosemari Södergren oroar sig om det kanske är för högt: "Det som stör mig är bland annat att filmskaparna så uppenbart trycker på precis de knappar som de förväntar sig att publiken vill ha. Att allt är som det alltid har varit i dessa filmer: det goda mot det onda, det svarta mot det vita, lite gulligt emellanåt och stora ord om vänskap och rymden, rymden, rymden", skriver hon.

Aftonbladet delar ut 2 plus. Stefan Hedmark utlovar en grandios final men varnar för logiska luckor: "Man får en känsla av att en del inslag är nödlösningar i stället för ett ordentligt uttänkt projekt på tre filmer."

SVT nöjer sig också med en 2 i betyg. Kristoffer Viita är inte imponerad och menar att filmen är ”en väldigt blandad påse med få överraskningar och ännu färre originella idéer.”
 
 
Flera svenska medier landar på samma låga betyg:
 
SvD:s Elias Björkman kallar filmen för ett rejält bottennapp. "Ett trist resultat" tycker DN:s Jacob Lundström. "Den som vill ha sitt Star wars-extra allt blir inte besviken" skriver Hynek Pallas hos GP. (Tyvärr har sajterna valt att gömma sina recensioner bakom betalväggar.)
 

Vad tyckte du? Sätt betyg och recensera "The Rise of Skywalker" här

 
"Star Wars: The Rise of Skywalker" går nu på bio.
| 18 december 2019 18:15 |