Film

Skribent

Alexander Dunerfors

31 juli 2014 | 13:00

Så ska Hollywood rädda 35mm-film

Filmskapare som Quentin Tarantino, Christopher Nolan, Judd Apatow och J.J. Abrams går samman för att hålla filmrullarna vid liv.
Under 2000-talet har den digitala tekniken på många sätt gjort livet lättare för filmregissörer. Kamerorna blir mindre och smidigare, och redigeringsprocessen underlättas enormt utan tunga och klumpiga rullar film som måste framkallas. Pionjärerna var den danska dogme-rörelsen med "Festen", och sen dröjde det inte länge innan George Lucas nappade och sköt "Star Wars"-filmer digitalt.

Men det finns också de som håller fast vid att 35mm-film är the shit, antingen på grund av kvaliteten eller rent nostalgiska skäl. Några av dessa gubbar - med Tarantino, Nolan, Apatow och Abrams i spetsen - vill se till att film får filmas på film även i fortsättningen. De har pressat filmstudios på att skriva ett unikt avtal med Kodak. Det innebär att Hollywoods stora studios förbinder sig att köpa in en viss mängd filmrullar varje år. Om de senare används återstår att se, skriver Wall Street Journal

- Vi hade inte kunnat se några av våra regissörer i ögonen om vi inte gick med på det, säger studiochefen Bob Weinstein.

Försäljningen av Kodak-film har störtdykt de senaste åren, och avtalet hjälper företaget att göra 35mm-film tillgänglig för Hollywood i ytterligare några år. Just nu spelas bland annat "Star Wars: Episod VII" in på analog film. 

Vad tycker ni - spelar det någon roll om en film är inspelad på 35mm eller med en digitalkamera?
| 31 juli 2014 13:00 |