Skribent

Alexander Dunerfors

25 juni 2016 | 16:05

Så påverkas film- och tv-industrin av Brexit

Storbritanniens beslut att lämna EU "ett hårt slag mot den brittiska film- och tv-branschen".
Stor osäkerhet råder i Storbritannien efter veckans folkomröstning, då 52% av befolkningen röstade för Brexit - att landet ska lämna EU. 

Det är ett beslut som spås få oväntade effekter på landets ekonomi och invånare, handelsrelationer med Europa och världen. Men också inte minst på tv- och filmindustrin i England och i resten av Europa.

- Det slår hårt mot den brittiska film- och tv-branschen, säger Independent Film & Television Alliances ordförande Michael Ryan i ett uttalande som Hollywood Reporter tagit del av.

- Idag vet vi inte längre var vi står i våra relationer med samproducenter, finansiärer och distributörer, om våra aktiviteter i Europa kommer beskattas högre eller hur vi ska få ihop finansiering utan europeisk hjälp. Det här kan bli förödande för oss, säger Ryan.

Filmstjärnor emot Brexit

I England har nöjesbranschen nästan enhälligt varit för att landet ska stanna kvar i den Europeiska Unionen. Kända filmskapare som Barbara Broccoli (Bond-producent), Matthew Vaughn (”Kingsman: The Secret Service”) har varit starkt emot Brexit. De har fått medhåll av över 250 skådespelare som Benedict Cumberbatch, Keira Knightley och Jude Law som skrivit under på ett ”kärleksbrev” till det brittiska folket:

”Våra globala kreativa framgångar kommer att försvagas om vi går ur. Från det minsta galleriet till den största blockbustern, många av oss har jobbat med projekt som aldrig hade varit möjliga utan livsviktig finansiering eller samarbeten mellan gränser”. 

Variety listar sju tänkbara konsekvenser för den brittiska film- och tv-industrin efter Brexit. Bland annat kommer filmer inte längre att kunna söka stöd från EU:s Media Program (84 produktioner fick dela på 464 miljoner kronor under 2014 och 2015). Med sannolikhet kommer också färre brittiska tv-serier att plockas upp av andra länder. Idag ses till exempel en serie som "The Night Manager" som europeisk, vilket spelar roll när tv-kanaler har en kvot att fylla.

Lugn - "Game of Thrones" påverkas inte

Samtidigt har flera medier skrivit om att ”Game of Thrones” kan bli ett offer för Brexit. En felaktig rapport påstod att succéseriens nordirländska inspelningar är i fara. HBO förnekar detta i ett nytt pressmeddelande:

- Vi räknar inte med att EU-omröstningen kommer att ha någon effekt på HBO:s produktion av ”Game of Thrones”, skriver kanalen. 
| 25 juni 2016 16:05 |