Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

7 februari 2015 | 14:00

Så låter TV-skådisarna egentligen

Bakom de amerikanska accenterna i TV döljer sig britter, britter och åter britter. Samt någon australiensare.

Andrew Lincoln, "The Walking Dead"Spelar: Rick Grimes, en sheriff från södern i USA, som upplever zombieapokalypsen på nära håll i "The Walking Dead".  

Är: britt, född i London, som på 90-talet gjorde dundersuccé - även i Sverige - som Egg i brittiska relationsdramat "This Life" aka "Livet kan börja". Så här låter han irl:Charlie Hunnam, "Sons of Anarchy"Spelade: Jax Teller, ledare för mc-klubben SAMCRO, som har sitt tillhåll i Charming, Kalifornien, USA. 

Är: född och uppvuxen i Newcastle, Storbritannien. Gjorde som 18-åring sin första stora roll som homosexuell i omtalade brittiska dramat "Queer as Folk". Kolla så liten och söt:Hugh Laurie, "House"Spelade: den cyniske, pillerpoppande men geniale amerikanske läkaren Gregory House i "House" från 2004 till 2012. 

Är: född och uppvuxen i Oxford, Storbritannien. Innan han tog steget till USA var han känd från komediserierna "Svarte Orm", "Jeeves och Wooster" och "A bit of Fry and Laurie". Här är han i ett klipp från sistnämnda:Simon Baker, "The Mentalist"Spelar: amerikanske CBI-konsulten Patrick Jane som med sin knivskarpa iakttagelseförmåga hjälper polisen med deras utredningar i Sacramento, Kalifornien.

Är: född på Tasmanien men uppvuxen i Australien. Han har inte den starkaste accenten, det är inte "Crocodile Dundee" direkt, men:Martin Freeman, "Fargo"Spelade: den kuvade Minnesota-bon tillika försäkringssäljaren Lester Nygaard i TV-versionen av "Fargo".

Är: född i sydöstra England och innan han blev Bilbo i "Hobbit"-filmerna och Watson i "Sherlock" var han synonym med sin roll som Tim i Ricky Gervais "The Office":Matthew Rhys, "The Americans"Spelar: rysk KGB-agent som infiltrerar som helylleamerikan i en förort till Washington i "The Americans".

Är: född och uppvuxen i Cardiff, Wales, Storbritannien och talar egentligen kymriska (walesiska). Han och hans bästis skådisen Ioan Gruffud (de har känt varandra i evigheter) syns här i ett klipp från lääänge sen, där de reciterar något kymriskt verk:


Men givetvis talar de bägge även vanlig brittisk engelska och då låter Rhys så här:Här är ett exempel där det omvända gäller, amerikan som gör brittisk engelska:

Gillian Anderson, "The Fall"Spelade: kallhamrad brittisk polisinspektör som lånas ut till nordirländska Belfast för att få fatt i en seriemördare, spelad av Jamie Dornan.

Är: född i Chicago, USA men bodde faktiskt i Storbritannien till hon var 11 år (sen flyttade familjen tillbaka till USA), så hon har fått den engelska accenten på köpet. Här är hon (amerikansk accent) i "Hannibal" mot danske Mads Mikkelsen:


Kommer ni på fler? Hit me i kommentarsfältet! Elisabeth Moss i "Top of The Lake" ville jag ha med (amerikan gör nyzeeländska) men hittade inget bra exempel på YouTube (som är den enda källa jag kan lägga in klipp ifrån). Men fler då? 
| 7 februari 2015 14:00 |