Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

21 juni 2016 | 07:00

Så här svårt var det att filma det stora härslaget i "Game of Thrones"

"Game of Thrones" höjde ribban och gav oss den mest omfattande scenen hittills i veckans avsnitt. Mycket var praktiska effekter, vilket satte Jon Snow-skådisen i tuffa situationer! Se klippet bakom kulisserna om du såg gårdagens avsnitt.
Gårdagens avsnitt "Battle of the Bastards" var minst sagt grymt - på alla nivåer. Inför den sjätte säsongen utlovades den största striden i "Game of Thrones" historia och den fick vi till sist, mästerligt regisserad av Miguel Sapochnik, som också gav oss förra årets säsongsavslut "Hardhome".

Det var förstås ingen lätt sak att filma ett slag av den här storleken. Soldater, hästar, jättar, stunts, pilar, lik och leråkrar. Hela 25 dagar tog det att spela in scenen. För att sätta det i perspektiv brukar man räkna med att spela in 3 normala scener om dagen på en film, men det är såklart all koreografi som ska klaffa i varenda tagning, CG-inslag, 600 crew-medlemmar, 500 statister och 80 hästar och - som om inte det vore nog - hade inspelningen inte alltid tur med vädret.

Att filma utomhus är alltid oförutsägbart. Trots att 25 dagar kan låta mycket, hade produktionen inte råd att hoppas på uppehåll och fick rakt upp-och-ner skrota en del av manuset för scenen och improvisera ihop något som gick att filma under omständigheterna. Vilken bit gissar du på? Du gissar förmodligen inte att det var den delen där Jon Snow blir omkullknuffad och nästan levande begravd under massorna av sina egna mannar.

Producenterna tog en enorm risk med ett så viktigt avsnitt när de gav regissören fullt förtroende att rädda inspelningsschemat genom att skriva om manuset. Kit Harington som spelar Jon sattes på prov som skådis när han oförberett tvingades leverera vad som blev en strålande insats av dödsångest medan han nästan kvävdes under soldaternas trampande. När han till sist lyckas ta sig upp ur tumultet och dra ett djupt andetag, blev det hans återfödelse i vad man under inspelningen kallade "The re-birth shot". Och kom ihåg: varenda en av de där kropparna som ligger i högar skulle kläs på i rätt utrustning och emblem innan de kunde läggas ut framför kameran. Vilket häst-jobb!Det var inte det enda tuffa ögonblicket för Kit Harington. Det där ögonblicket när han står ensam ute på slagfältet efter Rickons död och lyfter sitt svärd mot en hel härd av Ramsays ryttare var, tro det eller ej, inte CGI. Pilarna som skjuts, jätten och multipliceringen av statistskarorna var CGI, men just då var det Kit Harington mot 40 riktiga hästar, dundrandes emot honom i full hastighet. En otäck dag att vara skådis.

I videon nedan kan du se mer av hur det gick till bakom kulisserna på inspelningen av avsnittet "Battle of the Bastards". Den innehåller bland annat intervjuer med Kit Harington, Sophie Turner (Sansa) och Iwan Rheon (Ramsay), samt med regissören och de olika avdelningarna på produktionen där det tydligt framgår vilken expertis och otroliga resurser som gick åt för att ge oss veckans TV-upplevelse.


Vilken var ditt favoritögonblick i avsnittet? 
| 21 juni 2016 07:00 |