Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

22 februari 2016 | 16:45

Så här försvarar "Game of Thrones"-författaren våldtäkten

Den obehagliga scenen mellan Sansa och Ramsay har ifrågasatts som ett skamlöst knep att dra tittare. Läs hur manusförfattaren Bryan Cogman försvarar valet inför kommande säsong.
Om du fortfarande ligger efter med Säsong 5 - sluta läs nu!

Alla minns vi den där obehagliga scenen mellan Sansa och Ramsay i senaste säsongen av "Game of Thrones". Den väckte inte helt oväntat kontrovers världen över när avsnittet släpptes och showrunners David Benioff och Dan Weiss valde att inte ta diskussionen om valet att låta Sansa Stark våldtas på sin bröllopsnatt i sitt familjehem, medan Theon som hon har vuxit upp med som en bror tvingas titta på. Trots att detta inte händer i boken.

I och med att DVD-boxen har släppts med den femte säsongen av "Game of Thrones" får upprörda fans till slut raka svar från manusförfattaren och producenten Bryan Cogman när han känslosamt förklarar de goda intentionerna bakom valet på DVD:ns kommentatorspår.

- Det blir fel hur man än gör: om man undviker att tala om det tror folk att man skäms och om man talar öppet om det tas kommentarerna ur sitt sammanhang och vänds emot en. Vi tyckte helt enkelt att det vore bäst ur ett dramaturgiskt synsätt att slå ihop Sansas storyline med en annan karaktär ifrån boken och på så sätt låta henne genomgå denna skräckhistoria i sitt gamla familjehem - och självklart återförenas med Theon, vilket blir startskottet på hennes försök att återta sitt hem och bli en betydelsefull del i "spelet".- När detta var bestämt ställde vi oss såklart frågan: om Sansa nu ska gifta sig med Ramsay, hur skulle deras bröllopsnatt se ut realistiskt sett? Och vi beslutade att inte fega ur, utan köra på vad vi faktiskt tror skulle ske mellan dessa två karaktärer i synnerhet och med hänsyn till den värld som det utspelar sig i. (En värld där äktenskap förseglas med en sängceremoni).

Men varför kunde Sansa inte ha en kniv gömd i rockärmen och hugga ihjäl Ramsay, lät kritiken från många upprörda tittare, som tyckte att Sansa hade skrivits som ett svagt offer. Cogmans svar på det är kort och gott att alla inte kan vara Arya - att i själva verket är de flesta av oss inte Arya - och skulle bli tysta och handlingsförlamade i en sådan situation. Men han invänder att hon skulle vara svag och pekar på det faktum att hon valde att genast försöka hitta ett sätt att rymma, snarare än att ge upp.

Cogman adresserar samtidigt reaktionerna på att man i slutet av scenen valde att klippa bort från Sansa under våldtäkten och istället rikta fokus på Theons förfärade ansikte och på så vis gjorde det till hans scen när den borde vara Sansas. Han beklagar att det kunde uppfattas så och förklarar det med att Sophie Turner aldrig har gjort en sådan scen förut och att kameran mycket väl kunde ha stannat på Sansas ansikte akten ut, men att man klippte bort ifrån det med hänsyn till henne.

Vid det här laget låter författaren känslosam på rösten och förklarar hur jobbigt det var att anklagas för att bara ta till en våldtäktsscen som ett knep för att höja tittarsiffrorna (vilket det i och för sig gjorde efter avsnittet).

- Det var en väldigt svår scen för mig att skriva. Jag har känt Sophie sedan hon var barn... Jag tror att det var attacken mot oss och våra motiv bakom scenen som upprörde mig mest. Jag älskar karaktärerna... Jag har spenderat merparten av det här årtiondet med dem. Och jag älskar skådisarna - jag blir helt känslosam bara av att prata om det... Jag älskar Sophie (Sansa), jag älskar Alfie (Theon) och jag älskar Maisie (Arya)... Det är väldigt personligt för mig att utsätta en karaktär som jag älskar så mycket för en sådan scen.

Intervjun återfinns i sin helhet på DVD:ns kommentatorspår och i på EW.

Sammanfattningsvis ska våldtäktsscenen alltså ses som en nödvändig del av helheten i Sansas storyline och var menad med de bästa intentioner, enligt Bryan Cogman, som äntligen fått detta utrymme att tala till punkt om saken. Sophie Turner har själv utlovat att Sansa får sin starkaste säsong hittills när Säsong 6 är här den 25 april på HBO.

För att komma i stämning kan du se vad vi kan utläsa när vi analyserar 24 bilder från Säsong 6.
| 22 februari 2016 16:45 |