Klipp

Skribent

David Sjögren

24 augusti 2015 | 21:00

Så gick det till när John Williams skrev "Star Wars"-musiken

Från första studiomötet till sju veckors komposition till 54 timmars orkesterinspelning till färdig film.
Det flyger mycket "Star Wars"-relaterat material genom luften nu, och det är väl rimligt med tanke på att den första filmen på tio år snart är här. Vare sig man är peppad på "The Force Awakens" eller mer nostalgiskt föredrar de tidigare filmerna bör följande klipp vara av intresse, i vilket kompositören John Williams arbete synas.


Att skriva filmmusik är långt mycket mer än att bara klinka ihop några sköna ackord och skicka in till studion. I Williams fall med "The Empire Strikes Back" inleddes arbetet med en första förhandsvisning med producent Gary Kurtz, regissör Irvin Kershner och hela sagans skapare George Lucas, där man till en slutgiltig grovklippning (med högst bristfälligt ljud) diskuterade stämningar och känslor samt var och hur musiken skulle infogas.

Därefter följde sju veckor av intensivt komponerande, varpå inspelningen med Londons symfoniorkester tog fart. Detta skedde i en stor sal med en nästan lika stor bioduk, på vilken filmen visades parallellt. Williams skrev 110 minuters musik och inspelningen var klar efter nio dagar och 18 tretimmarssessioner.

Hur högt håller ni Williams och kan ni tänka er "Star Wars" utan hans musik?
| 24 augusti 2015 21:00 |