Serie

Skribent

Andreas Samuelson

9 oktober 2015 | 14:00

Blod, sex och kalla kårar i "American Horror Story: Hotel"

Det efterlängtade första avsnittet av “American Horror Storys" femte säsong är över och känslorna är… blandade. Vi summerar och guidar dig genom de medverkande.
“American Horror Story” inleddes med ett kanske inte fullt så traditionellt spökhus och har därefter avverkat mentalsjukhus, häxskola och cirkus. Inför femte säsongen har man siktat in sig på ett hotell, en inte helt obekant skräckfilmsmiljö och “The Shining”-referenserna kommer tidigt i första avsnittet.

Det kanske roligaste för oss svenskar är att inledningen följer nordiska blondinerna Agnetha och Vendela (spelade av Helena Mattsson och norska modellen Kamilla Alnes). För ovanlighetens skull får de faktiskt prata svenska under sin speltid när de tar in på seriens hotell med en barsk Kathy Bates i receptionen och en obehaglig överraskning i madrassen.

Hotellet är ett lagom skumt och otäckt ställe bebott av spöklika barn, snubbar i kinky S/M-outfits och självfallet Lady Gaga som praktiskt taget verkar spela en vampyrversion av sig själv. Popstjärnan gör dock bra ifrån sig och hennes samspel med sidekicken Matt Bomer är premiärens behållning.

Deras story - där de förvandlar random swinger-par till mellanmål - är nästan mer en remake snarare än en referens till 80-talsrullen “Blodshunger” med Catherine Deneuve och David Bowie. Fast naturligtvis kryddat med extra blod och sex - har ni någonsin drömt om att se Gaga och Bomer nakna och dränkta i blod så behöver ni inte längta längre.Ett stort problem är att fokuset ligger på en polis spelad av Wes Bentley, ni vet killen som blev våt i kallingarna av att stirra på flygande plastpåsar i “American Beauty”. Bentley är en duktig skådespelare men klarar inte av att lyfta sin rätt platta karaktär. Även hans hustru, spelad av en rätt malplacerad Chlöe Sevigny, är rätt blek.

Hotellet är spännande och "American Horror Story"-veteranerna Bates, Sarah Paulson och Denis O’Hares närvaro är betryggande. Men bland all konstnärliga, stilfulla skräckmoment (som när “New Girl”-stjärnan Max Greenfield våldtas av ett spöke med borrpenis!) så saknas en stark huvudperson att följa. En Jessica Lange.

Premiäravsnittet är inte dåligt men inte heller det fyrverkeri man hoppats på. Fortsättningen kan bli både bra eller anus. Vi hoppas på det förstnämnda och ser fram emot att följa hur rysligheterna på Hotel Cortez utvecklas.

Här är en guide över femte säsongens ensemble:

Kathy Bates - Iris
Tidigare: Den vanligtvis charmiga damen visade ingen nåd som madam Delphine LaLaurie – societetsdam med förkärlek till tortyr och mord på slavar i säsong 3. Bates var mildare men inte mindre tuff som skäggiga damen Ethel Darling i säsong 4.

Säsong 5: Iris, med sin förkärlek till religion och korsord, sköter Hotel Cortez med järnhand och backar inte för att fixa måltider (läs: hotellgäster) åt Lady Gaga. Hon har en pågående fejd med Sarah Paulsons rollfigur och är mamma åt Matt Bomers.

Filmtips: Självfallet är Bates genombrott – hennes Oscarsbelönade insats som psykotisk enstöring i Stephen King-baserade ”Lida” – alltid värd en omtitt.

Sarah Paulson - Hypodermic Sally
Tidigare: Paulson började som gäststjärna i första säsongen som mediet Billie Dean Howard innan hon anammade rollen som hjältinnan Lana Winters, hårdkokt, lesbisk reporter och felaktigt inlagd mentalsjukhuspatient i säsong 2. I säsong 3 tog hon åter på sig rollen som hjältinna i form av snälla häxan Cordelia och i säsong 4 skruvad ehon upp insatsen med en dubbelroll som siamesiska tvillingarna Bette och Dot.

Säsong 5: För ovanlighetens skull är Paulson inte någon hjältinna denna gång utan en av hotellets elakare besökare. En före detta knarklangare som gick ett blodigt öde till mötes och därefter är en permanent hotellgäst. Förutom en rivalitet med Iris så kommer hon även utveckla en relation med detektiv Lowe.

Filmtips: Seriens egen superhjältinna har lyckats undvika skräckgenren på film men medverkade dock i den desto mer obehagliga indiethrillern ”Martha Marcy May Marlene”.

Evan Peters - Mr. James March
Tidigare: Ännu en av seriens största stjärnor. Peters inledde säsong 1 som psykiskt instabile tonåringen Tate och fortsatte sedan som felaktigt mordanklagade Kit i säsong 2. Därefter fick han agera college-student i Frankenstein-form och säsong 4 såg honom som en kloförsedd cirkuspojke.

Säsong 5: Inte mycket information finns kring Peters nya rollfigur (som inte medverkar i premiären) förutom att han “väntar på dig i rum 64”...

Filmtips: AHS-veteranen gjorde sin skräckfilmsdebut tidigare i år med ”The Lazarus Effect” om medicinstudenter som väcker döda till liv. Fick ljummen kritik men kan vara värd en titt för en intressant ensemble (Mark Duplass, Olivia Wilde, Donald Glover).

Wes Bentley - John Lowe
Tidigare: I säsong 4 hade han en återkommande nyckelroll som den otroligt nog verkligehetsbaserade Edward Mordrake, mannen med två ansikten (det ena på baksidan av huvudet).

Säsong 5: Detektiv Lowe utreder en serie brutala mord medan han kämpar med sin dysfunktionella relation till hustrun sedan deras sons död. Han flyttar in på hotellet när mördaren hotar hans familj.

Filmtips: Bentleys karriär dog lite efter “American Beauty” men vill man envist se honom besöka skräckgenren kan man streama B-rullar som “Soul Survivors”, ”The Tomb” och ”P2”.

Matt Bomer - Donovan
Tidigare: Hade en minnesvärd gästroll i säsong 4 som Andy, en manlig prostituerad som fångar den smyghomosexuelle cirkusartisten Dells (Michael Ciklis) hjärta men gör misstaget att raggas upp av psykotiske Dandy (Finn Wittrock).

Säsong 5: Donovan var en knarkare som efter en överdos togs om hand av Lady Gaga och nu lever som hennes blodtörstiga sidekick, med modern Iris övervakande.

Filmtips: Bomer gick ett grymt öde till mötes i säsong 4 och det gick i en av hans första filmroller, uppföljaren ”The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning”.

Chloë Sevigny - Alex Lowe
Tidigare: Sevigny gör nu comeback i "American Horror Story" efter hennes minnesvärda gästroll som den frisläppta och så småningom muterade mentalsjukhuspatienten Shelley i andra säsongen.

Säsong 5: Mamma, hustru och läkare som lider av minnet av sin döda son. Aktiviterna på hotellet kommer så småningom påverka henne och makens liv.

Filmtips: Vi minns henne gärna som Patrick Batemans sköra sekreterare i kultrullen ”American Psycho”. Dyker även upp senare i år i verklighetsbaserade ”#Horror”.

Denis O'Hare - Liz Taylor
Tidigare: Trots stor konkurrens kan O’Hare vara den som lyckats spela underligaste roller i serien hittills. I säsong 1 var han brändskadade Larry med skådespelardrömmar och sin familjs död på sitt samvete, i säsong 3 en stum butler med fascination för dockor och i säsong 4 en lömsk bedragare med monsterpenis (!).

Säsong 5: Inte rädd för ovanliga roller i serien, här spelar O’Hare en hotellunderhållare i kvinnokläder som är så pass besatt av filmstjärnan Taylor att han tagit hennes identitet.

Filmtips: Som den birollsveteran O’Hare är så har även på film stött på alla möjliga skräckfigurer som zombies i ”Quarantine”, monster i ”The Pyramid” och mördare i ”The Town That Dreaded Sundown”.

Cheyenne Jackson - Will Drake
Tidigare: Det här är Jacksons debut i serien.

Säsong 5: En modeikon och desperat pappa som försöker ge sin karriär en skjuts genom att flytta från New York till L.A. Han köper hotellet och flyttar in men hans arroganta beteende kommer ge honom fiender...

Filmtips: Musikalveteranen medverkade som en av flera jubileumsfirare som råkar illa ut i indieskräckisen ”Hysteria”.

Angela Bassett - Ramona Royale
Tidigare: Bassett gjorde entré i säsong 3 med dunder och brak som Marie Laveau, voodooprästinna tillika hårfrisörska som man inte bråkar med ostraffat. Hon återvände i säsong 4 som Desiree Dupree, en lika kaxig som vacker cirkusstjärna med en ovanlig kroppsdeformering.

Säsong 5: Bassett medverkade inte i premiären men ska enligt källor spela Ramona Royale, en känd skådespelerska som gärna kliver över lik för en bra roll och kommer ha en romans med Lady Gagas karaktär.

Filmtips: En av den Oscarsnominerade skådespelerskans första roller var i kalkonen ”Critters 4” och ungefär lika dålig var Wes Cravens flopp ”En vampyr i Brooklyn”. Hon hade dock en biroll i den charmiga vampyrkomedin ”Oskyldigt blod”.

Lady Gaga - ElizabethTidigare: Debut i "American Horror Story".

Säsong 5: Ägaren av hotellet är snorrik och älskar konst och mode. Tillsammans med sidekicken Donovan raggar hon upp diverse par som måltider men har även andra planer som kommer utvecklas under säsongen.

Filmtips: Popfenomenet är relativt ny som skådespelerska med undantag för två Robert Rodriguez-uppföljare samt egna musikvideos.

Kommande gästroller:

Lily Rabe – Aileen Wuornos
Tidigare: En annan "American Horror Story"-veteran som började i första säsongen som Nora Montgomery, bitter hustru till en galen vetenskapsman, innan hon tog sig an en klart bitigare roll som Djävulsbesatta nunnan syster Mary i andra säsongen. I den tredje var hon Stevie Nicks-älskande träskhäxan Misty Day.

Säsong 5: Kommer att spela Aileen Wuornos, seriemördaren som gestaltades av Charlize Theron i “Monster”.

Filmtips: Har en av huvudrollerna i mockumentärrysaren ”The Veil” som kommer nästa år.

Finn Wittrock - Tristan Duffy


Large 907a62d0d421edeca3e76b540ed0faa6 ahs finn

Tidigare: Den relativt anonyma Wittrock fullkomligt tog över S4 som Dandy Mott, den bortskämde och verklighetsfrånvända psykopaten som kom att bli en av de värsta skurkarna i seriens historia.

Säsong 5: En manlig modell som blir Elizabeths kärleksintresse.

Filmtips: Som en av de färskare nykomlingarna i ensemblen så har Wittrock inte många filmmeriter i bagaget men TV-filmen ”Halloweentown High” kan utgöra nöje som ”Filmroll innan han blev känd”.

Mare Winningham - Miss Evers
Tidigare: Gästspelade som Kyles (Evan Peters) incestuösa mor i säsong 3 och som syster till mikrocefalin Pepper (Naomi Gross) i säsong 4.

Säsong 5: Dök upp i premiären som mystisk hushållerska, som kommer att arbeta med Evan Peters karaktär.

Filmtips: En riktig veteran som trots nära 100 roller inte besökt skräckgenren utanför TV-rutan. Men hon var dock med i TV-rysaren ”Intruders” där utomjordingar var hotet.
| 9 oktober 2015 14:00 |