Serie

Skribent

Alexander Kardelo

20 april 2020 | 17:30

TV-serierna från Quibi - rankade från bäst till sämst

Vi testar utbudet i den nya streamingappen som släpptes nyligen. Finns det något här som är värt dina tio minuter?
Var det någon som märkte att en ny streamingapp lanserades häromveckan?

Den heter Quibi och släpptes i början av april, utan att göra alltför mycket väsen av sig. Quibi har inte lyckats väcka mycket buzz, varken innan eller efter sin premiär (man glömde till och med att meddela att den blev tillgänglig globalt).

Det är helt förståeligt om du har missat eller valt bort den, men det finns några goda anledningar till att ge appen en chans.

Vi har berättar detta förut, men det unika med Quibi är formatet: man satsar på kort och mobilvänligt innehåll. Alla program och serier är originalproduktioner uppdelade i små, praktiskt portionsförpackade avsnitt på 6 till 10 minuter. Kanske mest lämpligt för den stressade konsumenten som föredrar Youtube framför Netflix, men så här i karantäntider tar vi vara på all ny underhållning vi kan få.

Du hittar inte direkt några kioskvältare på Quibi. Initialt är det "Punk'd" som är det starkaste varumärket, och stjärnglansen börjar med LeBron James och slutar med Nicole Richie. Men om du inte känner dig lockad av de mer bisarra realityprogrammen som Quibi erbjuder, så finns det en del dramaserier som är väl värda dina tio minuter.

Samtliga serier - som egentligen kan ses som uppstyckade filmer - släpper nya avsnitt varje dag. De håller en hyfsad kvalitet och högt underhållningsvärde... för att komma ur en mobilapp, åtminstone. Trots starka koncept lider de också av svaga och ibland rent av löjliga manus.

Men det korta formatet, kombinerat med snaskiga cliffhangers, gör det lätt att sluka några avsnitt när man har några minuter att döda. Här är Quibis tv-serier rankade från bäst till sämst.
 

1. BÄST: "Most Dangerous Game" - en adrenalinkick om dagen

 
 
Vad handlar den om? En ung man som är döende i cancer accepterar en fet lönecheck för att bli jagad genom Detroit i 24 timmar.

Vilka är med? Liam Hemsworth springer för sitt liv. Sarah Gadon spelar orolig hustru. Christoph Waltz är den skumme miljardären som styrt upp den sjuka leken.

Se eller skippa? Serien kan väl liknas vid "John Wick" eller "The Purge" - en enkel men underhållande actionrulle med en tickande klocka och brutala överraskningar bakom varje hörn. Mitt förstahandsval varje gång jag går in på Quibi - lätt att koppla bort hjärnan och bara hänga på resan.
 

2. "When The Streetlights Go On" - 90-talsnostalgi med tonårshormoner

 
 
Vad handlar den om? High school-drama möter mordmysterium i en Stephen King-osande håla. En tonårstjej har hittats mördad. Hennes rebelliska syster får ihop det med grabben från fel sida stan som också råkar vara huvudmisstänkt.

Vilka är med? Förutom Queen Latifah i lustig lugg, i en biroll som kommissarien som gräver i mordfallet, är det en lång rad duktiga men anonyma unga skådisar du antagligen aldrig sett.

Se eller skippa? Ungdomsserien har det bästa pilotavsnittet av de här titlarna. Den saknar kanske samma cliffhanger-starka avsnittsslut som de andra. Men indiefilms-känslan och nostalgin med Ace of Base på soundtracket får mig att titta vidare.
 

3. "#FreeRayshawn" - klaustrofobisk spänning från Antoine Fuqua

 
 
Vad handlar den om? Rayshawn, en ung svart man som barrikaderat sig och familjen i sitt egna hem. Utanför: en armé av skjutglada snutar som vill in.

Vilka är med? Stephan James ("Homecoming") är Rayshawn som hävdar sin oskuld. Laurence Fishburne spelar polismannen som ofrivilligt får medla i gisslandramat.

Se eller skippa? Antoine Fuqua producerar dramathrillern som vill skina ett ljus på rasfrågor, filtrerat genom ett modernare tema som Instagram och sociala mediers makt. Det är välgjort, men oklart även efter flera avsnitt var handlingen är på väg.
 

4. "Flipped" - om "Breaking Bad" vore en komediserie

 
 
Vad handlar den om? Ett gift par drömmer om att bli husrenoverare på tv men hamnar i konflikt med mexikanska maffian. Lösningen: att inreda gangsterbossens hem och hoppas han skonar en.

Vilka är med? Kaitlin Olson, var har du varit hela mitt liv? För en som aldrig sett "It's Always Sun in Philadelphia" är blondinen bakom rollen som Cricket Melfi en uppenbarelse. Maken Yann spelas av Will Forte, och både Andy Garcia och Eva Longoria dyker upp.

Se eller skippa? Quibis roligaste komediserie (okej, deras enda komediserie) är skapad av Funny Or Die och fylld med sköna repliker. Själva handlingen är tyvärr för ojämn för att det här ska bli riktigt bra.
 

5. "Survive" - Sophie Turner kämpar mot självmordstankar och vildmarken

 
 
Vad handlar den om? Två överlevande efter en flygkrasch, vilse någonstans bland snöiga berg.

Vilka är med? Sophie Turner bjuder inledningsvis på ett lovande porträtt av en trasig och självmordsbenägen tjej. Corey Hawkins gör den andra stora huvudrollen, och frågan är vem som får rädda vem.

Se eller skippa? De tre första avsnitten är som en helt annan serie, som lovar ett välregisserat psykologiskt drama och snuddar vid känsliga och viktiga ämnen. Allt det går förlorat när för många avsnitt sen ägnas åt tomt prat och vandringar i snön.
 

6. SÄMST: "The Stranger" - den mest korkade rysaren på länge

 
 
Vad handlar den om? Uber-förare plockar upp galen mördare, får en jäkligt tråkig kväll.

Vilka är med? Maika Monroe var riktigt bra som förföljd kvinna i den övernaturliga rysaren ”It Follows”. Hon är även chockerande trist som förföljd kvinna i thrillern ”The Stranger”. Dane DeHaan som den vrickade passageraren gör inte saken bättre.

Se eller skippa? En allt mer osannolik historia och fullkomligt korkade vändningar får mig att undra om någon ens läste manuset innan "The Stranger" fick grönt ljus. Men jag tittar envist vidare för att se om serien kan bli något dummare.
 
Quibi finns att ladda ner där du hittar mobilappar. Har du testat den nya streamingtjänsten än?
| 20 april 2020 17:30 |