Serie

Skribent

MovieZine

31 augusti 2016 | 16:30

Svensk-amerikanska komediserien "Swedish Dicks" kommer inte klara mer än en säsong

Vi betygsätter de fyra första avsnitten.
Viaplays första originalproduktion är ett svensk-amerikanskt samarbete med Peter Stormare och Johan Glans i huvudrollerna som två klantiga privatdetektiver i Los Angeles, och premiär blir det den 2:a september (på Viaplay). Vi bad vår recensent Andreas Ziegler att lämna ett utlåtande om de fyra första avsnitten, och betyget landade dessvärre på en 2:a.

Ziegler skriver så här:

För det mesta bjuds vi på plumpa skämt och lågt produktionsvärde, och handlingen är inte särskilt komplicerad. Man skulle till och med kunna kalla den simpel. Ingemar (Stormare) är en misslyckad privatdetektiv, som plågas av sitt förflutna som stuntman. På ett uppdrag möter han den irriterande DJ:n Axel (Glans). Ingemar blir genast irriterad på sin landsman, vilket inte kommer att förändras. Axel visar sig dock, trots sin mjäkighet, vara en tillgång, vilket gör att de slår sig samman för att driva den verksamhet som gett serien dess namn.

Driver dåligt med film noir


Serien driver med de klassiska detektivhistorierna som utspelar sig i Los Angeles, där en alkoholiserad privatdetektiv leder oss genom ett fall med sin berättarröst. Den här genren, som bildades på 40-talet och senare namngavs av fransmännen, kallas film noir. Det är inte första gången man driver med konceptet; ”Kiss Kiss Bang Bang” från 2005, med Robert Downey jr. och Val Kilmer i huvudrollerna, är ett bra exempel på en film som lyckades driva med konceptet. ”Swedish Dicks” är dock inte ytterligare ett exempel.För det första är vad Ingemar säger med sin berättarröst varken roligt eller särskilt informativt. Så det känns lite som man lika gärna hade kunnat strunta i den. Sedan är det ofta alldeles för tydligt att serien spelats in på en mycket låg budget. Kulisserna och kamera-arbetet skvallrar om att de skrapat i botten av talanglådan när de anställt människorna som står för dessa aspekter. Till och med ljudarbetet är kasst; pistolskotten som avlossas låter som smällare. Och små och billiga sådana dessutom.

Det värsta: humorn faller platt


Det största problemet är dock att det verkar som att man inte riktigt vetat hur man skulle ha det. Man kan blanda olika genrer och till och med kulturer i en och samma film eller TV-serie. ”Slumdog Millionaire”, som jag personligen tycker är ett mästerverk, blandar exempelvis drama och spänning med indisk kultur och en västerländsk stil.I ”Swedish Dicks” har man blandat film noir med svensk och amerikansk humor. Film Noir-konceptet faller alltså platt. Samma sak gäller med den amerikanska humorn, som känns väldigt plump rakt igenom hela serien. Peter Stormare är utbildad på teaterhögskolan i Stockholm och har bland annat stått på den prestigefyllda scenen på Dramaten. De senaste tjugo år har han dock främst utmärkt sig genom att spela dussinskurkar och/eller halvlustiga figurer i amerikanska produktioner. Det är en lättsinnig humor han har ägnat sig åt, exempelvis när han spelade en kosmonaut med lappsjuka i ”Armageddon”, där han har repliker som ”This is how we fix problem in the Russian space station”. Detta funkar i biroller i amerikanska produktioner, där stereotyper gärna ska vara så stereotypiska att de nästan går över till att bli monotypiska. Det funkar dessvärre inte när han har huvudrollen. Den typen av karaktär som Stormare spelat de senaste tjugo åren kan inte stå på egna ben helt enkelt.

Glans är det enda som funkar i serien


Särskilt inte när Stormare spelar mot Johan Glans, som för övrigt är seriens enda ljuspunkt och som räddar serien från totalt haveri. För det mesta är Glans karaktär mest bara ett irritationsmoment för Stormares karaktär. Han bjuder dock på finfin slapstick-humor vid ett antal tillfällen. Som när han vaknar med en vaskrensare på ansiktet och panikartat försöker få loss den innan han kvävs. Eller när en mycket arg kvinna försöker dra ut honom ur en bil medan hon anklagar honom för att vara en våldtäktsman. I dessa stunder, när Glans får möjlighet att skina, gör han just det; han skiner.

För det mesta bjuds vi dock alltså på plump humor. Som när de två klantiga deckarna utmanas till en skjut-tävling av rivalen Jane McKenny, spelad av Traci Lords, som kanske är mest känd för att ha medverkat i porrfilmer på 80-talet innan hon var myndig. Sedan sadlade hon om och började medverka i ”vanliga” filmer och TV-serier. Hon hade exempelvis en roll i ”Zack and Miri Make a Porno”, i vilken hon är rätt rolig. I ”Swedish Dicks” är hon dock inte det minsta rolig. Dialogen mellan henne och de två svenska deckarna är så plump att det nästan är skrattretande. Men det är inte så plumpt, eller roligt, att det faktiskt framkallar några skratt.Jag har ingen aning om hur de lyckades övertyga Keanu Reeves att medverka som Stormares döda stunt-partner. Inte för att det tillför något mer än ett höjt ögonbryn. För det mesta är fallen de två deckarna tar sig an så pass bagatellartade att de knappt lyckas behålla ens intresse. I första avsnittet antyds det att det i alla fall kommer bli lite spännande vid något tillfälle. Frågan är bara om man orkar kolla så länge. Jag förutspår att den här serien inte kommer klara mer än en säsong. Glans komiska talang träffar mitt i prick ett par gånger, vilket räddar serien från ett bottenbetyg. Dessvärre tror jag inte det kommer räcka i det långa loppet.

Vad tror ni? Kan ”Swedish Dicks” bli en framgång? Eller faller serien lika platt som en svensk pannkaka?
Kommentera gärna nedan.      
| 31 augusti 2016 16:30 |