Serie

Skribent

Patrik Jonsson

1 februari 2017 | 18:00

Nya ”24: Legacy” får mig att sakna Jack Bauer

Nästa vecka börjar den där berömda klockan ticka igen, då är nämligen "24" tillbaka. På både gott och ont. Patrik Jonsson har kollat in de två första avsnitten, och är splittrad.
Det är ju faktiskt inte första gången som den mer eller mindre moderna klassikern "24" gör comeback. Redan våren 2014 kom serien tillbaka med en slags extra säsong - "24: Live Another Day" - ett så kallat "miniseries event". Borta var de traditionella 24 avsnitten, istället bjussades vi på tolv. Tolv avsnitt som faktiskt fungerade. 

Frågan jag nu ställer mig är dock ifall "24" mäktar med ännu en lyckad comeback? Efter att ha sett de två första avsnitten måste jag säga att jag hittills är skeptisk.

Först lite kort om handlingen. Denna gång heter inte huvudpersonen Jack Bauer. Nu har vi istället en ny hjälte att lida, svettas och framförallt stressa med. Eric Carter (Corey Hawkins) är en före detta Army Ranger som återvänder hem till USA. Väl där blir han genast tvungen att be CTU om hjälp då han bär vetskap om att en av de största terroristattackerna mot Amerika är på väg att bli verklighet. Nu spinner naturligtvis "24: Legacy", precis som tidigare "24", många fler trådar än så och rör självklart till det hela ordentligt. Detta var endast huvudpremissen i yttersta korthet.Hur verkar då nya "24" stå sig? Tja, vi kan väl börja med det som var godkänt och så tar vi det som var mindre bra efteråt.

1. Snygga actionscener ett plus


Själva produktionen hamnar defintitivt på pluskontot. "24: Legacy" bjuder på minst lika snygga actionscener som tidigare och själva stämningen, miljöerna från de äldre "24"-säsongerna gör sig absolut påminda. Med detta sagt skulle jag även kunna sopa in nostalgin på pluskontot här, men i och med att det faktiskt finns (eller saknas) vissa element som även förstör nostalgin, låter jag därför just nostalgin ligga i något slags mellanland så länge. Vidare märks det att Fox har sprättat lite extra med pengarna här, detta inte endast gällande actionscenerna, "24: Legacy" är kort och gott en rätt snygg produktion sett till det mesta. 

2. Högt tempo


Tempot, som är ack så viktigt för den här typen av serie (vi snackar ju faktiskt "24" här), är det heller inget fel på. Här händer det minst sagt grejer, ibland så pass att det till och med nästan blir för mycket. Det gäller liksom att hänga med, inte för att det egentligen är en direkt komplicerad eller djup handling, utan mest för att det går undan. Detta kan givetvis även ses som ett minus, men jag väljer ändå att rosa detta. "24" får inte trampa vatten, det ska vara fartfyllt, händelserikt och gärna lite over-the-top från och till. Allt detta tycker jag ändå "24: Legacy" fixar rätt bra. Åtminstone att döma av de första två avsnitten.

3. Skådespelarna sköter sig


Under denna kategori skulle jag egentligen kunna lasta in en massa aspekter. Men jag ska försöka fatta mig kort. För det första är det hela en rätt så välspelad serie, det finns inga direkta katastrofer sett till skådespelarinsasterna. Corey Hawkins i huvudrollen som Eric Carter fungerar helt okej, det gör även resten av huvudensemblen. Sedan dyker även några skådespelare från gamla "24" upp och förgyller tillvaron. Vilka de är får ni dock upptäcka själva. Faktum är att knappt jag själv vet vilka som nalkas då jag som sagt endast sett de två första avsnitten. So far so good, skulle man väl kunna säga. Tyvärr så har ju dock även solen sina fläckar och då det gäller just "24-Legacy" finns dessvärre en del.

4. Jag saknar Jack Bauer


Även ifall de karaktärer man får stifta bekantskap med i inledningen av "24: Legacy" inte är helt åt skogen, kan jag ändå inte blunda för det faktum att karaktärsgalleriet känns aningen blekt. Eller ytligt kanske beskriver det hela bättre. Det är visserligen väldigt svårt att bedöma karaktärer efter endast ha spenderat ynka 80 minuter av en hel säsong, första intrycket kunde dock varit bättre. Sedan går det heller inte att förneka att jag saknar gamle Jack Bauer något oerhört, det går liksom inte att komma ifrån. Den nye "hjälten" Eric Carter fungerar som sagt helt okej, men ställs han jämte Bauer blir det ganska tydligt att det saknas en hel del karisma och pondus.

5. Varför mjölka "24" ännu en gång?


Precis som jag nämnde i inledningen av artikeln har ju "24" redan gjort en comeback och även ifall jag anser att just den var lyckad, börjar jag faktiskt bli aningen mätt på detta nu. "24" i all ära, men nu räcker det. Missförstå mig inte, här finns garanterat en hel del för nostalgikern att hämta och även för den mest inbitne "24"-fanatikern, det blir dock gammalt rätt fort. Ja och återigen, saknaden av Bauer överskuggar de flesta av de tappra försök som görs för att liksom återskapa en slags magisk stämning. Tyvärr. Nu hade jag visserligen tre positiva punkter av fem, jag måste dock understryka att de negativa punkterna väger mer än de positiva. Vad som främst klämmer illa här är saknaden av Kiefer Sutherland. Ett "24" utan honom blir liksom lite som att man skulle göra serien "Ash vs Evil Dead" utan Ash, eller åtminstone utan Bruce Campbell. Det fungerar sådär. Nu vet jag att man hintat om att Bauer eventuellt dyker upp som en liten gästkaraktär framöver, men det lär föga räcka långt. 

Om man dock bortser från detta och tar "24: Legacy" för vilken actionserie som helst, då är den helt okej. Snygg, fartfylld och hyggligt underhållande samt välspelad. Jag är kort och gott splittrad och ytterst tveksam inför kommande avsnitt. Just nu lutar det dock dessvärre mer åt en flopp än en flipp.

Ni får dock snart avgöra själva för nu på tisdag, 7 februari, drar cirkusen igång på Viaplay. Den 12 februari kl. 21:00 kan ni dessutom även se serien på TV6, där man startar med ett dubbelavsnitt. 

Läs också: 24 saker som hände i varje säsong av "24"


Vad tror ni själva, blir detta sista spiken i kistan för fenomenet "24" eller blir detta ännu en succé? Kkommer ni att titta? Kommentera gärna nedan.
| 1 februari 2017 18:00 |