Film

Skribent

MovieZine

22 september 2014 | 21:15

Så bra är David Finchers "Gone Girl"

Vi har smygtittat på höstens hetaste thriller. Levererar David Fincher än en gång?
Nästa vecka har emotsedda "Gone Girl" biopremiär. MovieZines chefredaktör fick möjlighet att se filmen för ett litet tag sen, och hur lyder omdömet? Kan vi andas ut? Jodå. David Fincher har gjort det igen. Mannen som gav oss "Seven", "Zodiac" och "The Girl with the Dragon Tattoo" bjuder på ännu en vuxen och oförutsägbar thriller som lätt klassar bland årets bästa filmer.

Vad är "Gone Girl"?

- Filmatiseringen av Gillian Flynns storsäljande thriller. David Fincher står bakom kameran och Ben Affleck spelar mannen som blir huvudmisstänkt när hans fru (spelad av Rosamund Pike) försvinner på deras bröllopsdag. Mysteriet varvas med scener ur parets förflutna, som sakta men säkert ger oss i publiken nya pusselbitar...

Känner Fincher-fansen igen sig?

- Absolut, han håller fast vid sin visuella stil som här kanske ligger närmast "Zodiac". Det är en njutning att se en David Fincher-film, både för ögat och för hjärnan. Överraskningarna på vägen är många. Sin vana trogen har han pressat sina skådespelare till det yttersta med alltför många omtagningar för att fånga den perfekta scenen, varje gång.

Hur står den sig mot hans tidigare filmer?

- Alldeles utmärkt, ett starkt tionde bidrag i en överlag jämn karriär på hög nivå. Fincher tar kanske inte ut svängarna med lika skruvade filmer som "Fight Club" nuförtiden, han har mognat, men jag klagar inte.
 
Har de som har läst boken något att hämta här?

- Man gör naturligtvis bäst i att låta bli boken innan. Jag är glad att jag aldrig hann läsa den, historien har gott om överraskningar som blir Så. Jävla. Effektiva. Men läs gärna efteråt för att få en fördjupning i dess skruvade karaktärer och deras tankar.
 
Det har varit mycket snack om filmens tredje akt, skiljer den sig mot boken eller inte?

- Jag har researchat en del efteråt, och det verkar som att Gillian Flynns filmmanus följer hennes roman ganska slaviskt. Visst, alla som läst boken kommer naturligtvis att se filmen också, och troligen gilla den lika mycket. Men några avgörande skillnader finns inte att hitta.
 
Förutom att det är en tät spänningsthriller, vad har den mer?

- Räcker inte det? Jag satt med pulsen på högvarv i 2,5 timme. "Gone Girl" är ruggigt bra och det är få filmer som lyckas vara sådär sylvassa, intressanta och närapå perfekta rakt igenom. Men det finns också en del att analysera om man är lagd åt det hållet, till exempel vilken roll media spelar vid nationella skandaler. Och den som funderar på giftermål lär bli ganska avskräckt…
 
Hur bra är den allmänt kritiserade Ben Affleck? Kan Batman-fansen känna sig lugna?

- Affleck har fått ta en del skit under sin karriär, men det är egentligen bara för ett fåtal roller. Här spelar han dessutom en rätt tillbakadragen och fåordig typ, full av hemligheter och lager, det passar honom galant.

Det bästa med filmen i övrigt?

- Jag fick helt ny respekt för Rosamund Pike som skådespelerska. Vilken roll!

Och det sämsta?

- Att trovärdigheten svajar i några få scener. Och slutet… fan. Man ska inte prata om sånt med risk för att spoila, men slutet är en vattendelare.

Oscarschanser?

- Vem vet. Blodiga thrillers har svårt i Oscarsracet, men en nominering till David Fincher skulle sitta fint faktiskt. Och Gillian Flynns manus är, trots nämnda brister, en briljant uppvisning i klyftig och oväntad storytelling.

MovieZines recension av "Gone Girl" publiceras i helgen. Filmen har biopremiär den 3 oktober.

Frågor och funderingar inför "Gone Girl"? Ställ dem i kommentarerna nedan!
| 22 september 2014 21:15 |