Serie

Skribent

Alexander Kardelo

30 april 2018 | 12:00

Så blev "La Casa de Papel" en av Netflix hetaste titlar

Den spanska rånarligan har stulit världens hjärtan. Men vad är det egentligen som gör "La Casa de Papel" så oemotståndligt populär? Vi frågade två av seriens skådespelare.
Spanska "La Casa de Papel" skildrar en noga planerad kupp mot det spanska myntverket. Hjärnan bakom det hela, den gåtfulle Professorn, har samlat ihop ett udda gäng kriminella typer utan något att förlora. Men tanken är inte att stjäla någons pengar - de ska istället trycka sina egna sedlar. Och förhoppningsvis komma undan med 2,4 miljarder euro, livet i behåll och folkets sympatier.

Låter det omöjligt? Det är just det som bygger spänningen i de totalt 22 avsnitten som nu finns att streama. I vintras tog Netflix den spanska thrillerserien ut i världen, och för bara några veckor sen släpptes ytterligare avsnitt. Succén är ett faktum - enligt Netflix själva är "La Casa de Papel" (eller "Money Heist", som den heter på vissa håll) deras mest sedda icke-engelskspråkiga serie.

Jag förstår varför. Det saknas inte twistar. Professorns noga uttänkta plan fascinerar, och lika skickligt är manuset, som får oss att hålla på både på de karismatiska rånarna och den kvinnliga polisdetektiven som vill sätta dit dem. "La Casa de Papel" är som en katt-och-råtta-lek där katten och råttan plötsligt har en kärleksaffär, och vänder upp och ned på allt.

Häromveckan fick vi veta att Netflix beställt en tredje säsong av "La Casa de Papel", och i samma veva fick jag träffa skådespelarna Úrsula Corberó (Tokyo) och Álvaro Morte (Professorn).

Spännande att höra om en tredje säsong. Men vad ska den handla om? Serien fick ett bra avslut, tyckte jag.

Álvaro Morte: Ja, det är en bra fråga. Jag läste utkastet nyligen och undrade samma sak. Det hela är stängt, varför öppna det igen? Jag tror att svaret är... Álex Pina är en briljant manusförfattare, han står bakom de två första säsongerna eller delarna. Varför inte lita på honom? Jag litar på honom fullt ut, och jag vet att han kommer skapa något fantastiskt. Vi vet ingenting om del tre, men när man pratar med honom säger han bara: "Wow, ni kommer aldrig att tro det!" Han berättar ingenting, och det är så spännande!

- Jag ser fram emot att läsa det första avsnittet. Men vi ska inte börja spela in förrän i slutet av året. Det är för tidigt. De jobbar på handlingen, men vi har inte fått veta någonting. Än.

När man läser om serien kommer det upp ord som "kult" och "mest sedda". Är det mycket press att göra en fortsättning?

Úrsula Corberó: När vi fick veta att vi skulle spela in del 3, pratade jag med Jesús Colmenar, som är en av våra fantastiska regissörer. Vi pratade om man kanske skulle lämna det ifred? Förväntningarna kommer ju vara skyhöga! Från början när vi gjorde det här projektet var det för vår närmaste krets, för spansk tv. Och nu ska det släppas internationellt.
 
Large c5038319685b9948c1ebd2de3a835fbc lacasa1
 
- Så för att svara på din fråga: ja, vi känner av ett visst ansvar. Men Jesús Colmenar sa också till mig att de har stommen i berättelsen redan klar. Det finns inget manus, men storyn finns där i grova drag, karaktärernas bakgrunder och så vidare. Han säger att det kommer bli grymt. Men vi förstår att vi måste leverera något riktigt bra. Vi vet att del 1 och del 2 funkade väldigt bra, men vi tror att även del 3 kommer tas emot väl.

När serien så småningom hamnade på Netflix, hur reagerade ni när ni såg hur omtalad den blev världen över?

AM: Först sändes vi ju på tv i Spanien. Sen fick vi höra att vi skulle till Netflix: "Wow, perfekt!" Vi hamnade på nationella Netflix men så småningom skulle vi släppas internationellt. "Vänta lite, vad innebär det?" Vi har en gemensam chatt med skådespelarna och regissörerna där vi knappt kunde tro vad som hände. Plötsligt har någon tatuerat in mitt ansikte på sitt ben! "Vad fan händer?!" Det var galet. (skratt)
 
- Men det har varit väldigt trevligt. Det ligger mycket hårt arbete bakom serien. Vi pratar om en spansk produktion, det betyder: inte mycket pengar och inte mycket tid. Vi blev som en väldigt nära familj som hanterar en dålig situation, förstår du? Man måste hålla ihop och man måste kämpa. Vi blev överlevare. Det var mycket kärlek.

En familj som nu får mycket pengar till en tredje säsong...

- Vi har inte pratat pengar än. (skratt) Men saken är den att vi lade ner mycket kärlek på första och andra säsongen. Och nu får vi då mycket kärlek tillbaka i form av feedback från hela världen. Cirkeln är sluten och det känns väldigt trevligt.

UC: Det är lustigt när man tänker på hur långt vi kommit sedan starten. Jag minns när vi började jobba med Antena 3, vår spanska kanal. Jag sa till vår regissör Jesus, "vi är så lika Netflix, vi har samma röda färger". Han sa ingenting. En dag, tre månader senare, sa han att vi hade blivit köpta av Netflix. Han måste ha vetat det redan då! Det var riktigt roligt.

Blev serien en succé i Spanien?

AM: Den gick bra, med tanke på målgruppen. Det blev ingen stor succé, som i resten av världen. I Spanien mäter man publiksiffror på ett märkligt sätt. På en annan kanal visades en realityserie om folk som lider massor, det är tydligen något som går hem hos de spanska tittarna. Den sänds från 21 till 02 på natten. Vår serie gick mellan 23 till midnatt. Det går inte mäta fem timmar mot en timme på ett rättvist sätt. Vi hade en trogen publik, men idag upptäcker många fler i Spanien oss via Netflix.

- Folk vill inte heller vänta en vecka på ett nytt avsnitt. Jag minns reaktionerna när vi presenterade den andra säsongen. Många skrev: "Hoppas det börjar snart!" men en person twittrade "Jag längtar bara till det tar slut, så jag kan se hela säsongen på en helg." Hur vi ser på tv-serier förändras.
 
Large c5038319685b9948c1ebd2de3a835fbc lacasa2
 
Visst var avsnitten på spansk tv annorlunda mot vad de är på Netflix?

AM: Ja, de har klippts om. I den spanska versionen var avsnitten runt 70 minuter. Galet långa. På Netflix har den första säsongen 13 avsnitt. I Spanien var det nio. Det är så enkelt att bara se ett till, det är bara 40 minuter... Bara ett till (skratt).

Vad tror du är framgångsreceptet som gjort den här serien så omtyckt?

- Jag tror det är flera element. Först och främst det briljanta manuset av Álex Pina. Sen har vi karaktärerna, som är så mänskliga. Den perfekta mixen mellan action, humor och drama. Och så temat om motstånd. En liten fisk i en stor damm, som slåss mot den stora hajen som äger makten och pengarna. Det är lätt att relatera till den här universella känslan.

- Det finns också ett annat element. Något vi inte kan definiera. Vi vet inte varför det har blivit en sådan framgång. Om vi visste den hemliga ingrediensen, skulle vi sätta den i varenda serie. Vi har inte det kompletta receptet. Vi vet att det finns där, något magiskt som får det att fungera, men vi vet inte vad.
 
 
"La Casa de Papel" finns nu att streama. Säsong 3 beräknas komma någon gång under 2019.
| 30 april 2018 12:00 |