Serie

Skribent

Jenny Ahonen

9 maj 2018 | 18:00

Så är nya amerikanska "Skam" - lär känna huvudpersonerna

Succeserien ”Skam” har flyttat från Oslo till Austin. Möt de nya karaktärerna i handlingens centrum. Kanske känns de redan bekanta?
Den amerikanska versionen av den norska succéserien ”Skam” har rullat igång. Med klipp och uppdateringar på sociala medier och veckosammanfattande avsnitt på facebook ska ”Skam Austin” få ut ungdomsdramat till en amerikansk och internationell publik – och såklart även till alla oss som redan har sett originalet, men suktar efter mer.
 
Nya ”Skam” skiljer sig på många vis från sin föregångare, men har också många likheter. Medan rättigheterna till serieidén även har sålts till flera andra länder ingick i det amerikanska köpet också serieskaparen Julie Andem – som har utvecklat den nya serien tillsammans med Sarah Heyward, som tidigare bland annat har arbetat med ”Girls”. Till de exekutiva producenterna hör också inköparen Simon Fuller och svenska Per Blankens.
 
”Skam Austin” är trogen mot originalstoryn och dess upplägg, så pass att tidigare fans säkert kommer att känna igen vissa repliker och enkelt förutspå handlingen. Men karaktärerna har ersatts av nya, även om flera av dem påminner om originalgängets. Och denna gång utspelar sig berättelsen inte i Oslo, utan – som namnet avslöjar – i Austin, Texas, där tjejerna i huvudrollerna istället för att skaffa en egen russebuss vill starta upp ett dansteam på skolan Bouldin high school där de går.
 
Här är de nya karaktärerna i ”Skam Austin”:
 
Megan – spelad av Julie Rocha
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Megan är tjejen som tar oss in i storyn, och är motsvarigheten till Eva i den första norska säsongen. När berättelsen börjar har hon likt Eva inga vänner, och spenderar istället sin mesta tid med pojkvännen Marlon. På instagram finns hon som @meglovessmoothies.
 
Marlon – spelad av Till Simon
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Marlon är alltså Megans pojkvän, som tycker väldigt mycket om henne, men tycker att hon borde skaffa sig några egna vänner och göra lite mer saker som hon själv tycker om – utan honom. Han spelar i ett band tillsammans med kompisarna Shay och Tyler, men hans föräldrar vill att han ska plugga mer för att satsa på en advokatkarriär. På insta finns han som @marlonf9000.
 
Abigail – spelad av Sophia Hopkins
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Abigail är en populär tjej som är ledare för dansteamet Bouldin Kittens. Hon har tidigare varit kompis med Megan, men verkar nu ogilla henne starkt. Vi som sett originalet vet varför. Abby finns på instagram som @abby_taffy.
 
Tyler – spelad av Giovanni Niubo
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Många tidigare fans har antagit att Tyler är den amerikanska motsvarigheten till Isak, Evas pojkvän Jonas bästa kompis i originalserien. Det är en roll han i sådant fall delar med Shay. På insta hittas han som @yeee.tyler.
 
Shay – spelad av La'Keisha Slade
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Shay ingår alltså också i bandet som Marlon spelar i, och trion verkar umgås väldigt mycket även när de inte repar eller spelar in. Hon är en tuff tjej som med sarkastisk humor är lite smådryg mot Megan. På insta heter hon @shay_dee_bootie.
 
Kelsey – spelad av Shelby Surdam
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Naiva och dumglada Kelsey är helt klart baserad på originalgängets Vilde. Hon är en duktig, kristen flicka som tränar och äter ”hälsosamt”. Megan möter henne när hon sitter och gråter för att hon inte har blivit intagen i skolans danslag. Istället bestämmer sig Kelsey för att starta upp en egen dansgrupp. På instagram heter hon @kelseybear2002.
 
Josefina – spelad av Valeria Vera
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Josefina, eller Jo, är Kelseys peppande bästis som har ett gott självförtroende och en positiv syn på livet. Hon sminkar sig i glada färger och vågar sticka ut. Jo har hämtat mycket av sin person från originalets Chris. På instagram finns hon som @my_name_is_jo_in_spanish.
 
Grace – spelad av Kennedy Hermansen
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Grace är den amerikanska motsvarigheten till Noora. Hon är en lugn och stabil tjej, med en feministisk kompass. Hon har nyss har flyttat till Austin från Dallas, och blir kompis med Megan efter att de träffats på en talangjakt ordnad av skolan. På insta heter hon @maryswanson01.
 
Zoya – spelad av Aaliyah Muhammad
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
”I'm a black muslim in one of the reddest states in America. I'm the biggest loser of all.” Gissa vem Zoya är baserad på? Med sin skärpa och starka ryggrad är hon definitivt en värdig efterträdare till Sana.
 
Jordan – spelad av Pedro Castenada
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Jordan, den andra Jo, kan man förmoda kommer att vara den amerikanska motsvarigheten till Penetrator-Chris, Williams bästis som Eva hånglar med på en fest – vilket hon senare ångrar. På instragram finns Jo som @juicey_jo.
 
På instagram finns också kontot @overheardbouldin som publicerar skvaller från skolan.
 
Serien sänds på facebooks egen streamingtjänst Facebook Watch. Du kan kolla genom att klicka här
 
Har du tittat på ”Skam Austin”? Vad tycker du om den amerikanska versionen? Kommentera gärna nedan!
| 9 maj 2018 18:00 |