Skribent

Emma

14 september 2013 | 14:01

Rysk gayfilm refuserad av filmfestival

Vladimir Putins så kallade antigaylag, som förbjuder "homosexuell propaganda", får konsekvenser för filmvärlden.

En rysk filmfestival har refuserat filmen "Winter Journey" därför att homosexuell kärlek figurerar i handlingen.

Hittills har Putins nya lag mot "homosexuell propaganda" endast setts som ett hot, utan att egentligen ha lett till någonting konkret. Men nu tror filmskaparna att det är den nya lagen som fått en av Rysslands ledande filmfestivaler, Kinotavr, att inte ta emot "Winter Journey".

- Eftersom lagen nu finns blev de som organiserar filmfestivalen nervösa och ville inte ha med filmen att göra, tror filmens regissör Sergei Taramayev.Filmen handlar om en klassisk sångare som blir kär i en småkriminell man, och den innehåller en kyss mellan de två männen. Den har fått en åldersgräns på 18 år i Ryssland. Trots att droger och alkohol visas i filmen tror filmskaparna att det är kyssen som orsakat 18-årsgränsen, i enlighet med den nya lagen.

Filmens medförfattare Lyubov Lvova säger att det är ett mirakel att filmen över huvud taget fick godkänt av Rysslands kulturministerium. Hon tror att många festivaler är rädda för att acceptera filmer med homosexualitet som tema, eftersom de tror att de kan förlora finansiering.

"Winter Journey" har redan vunnit priser på två mindre filmfestivaler i Ryssland.

| 14 september 2013 14:01 |