Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 mars 2023 | 08:00

Ryktet om Lydia Társ död är överdrivet

Den världsberömda dirigenten, nyss gestaltad av Cate Blanchett på bioduken, dödförklarades på Twitter efter Oscarsgalan. Men det finns en hake.
Lydia Tár, den hyllade dirigenten och EGOT-vinnaren, vars namn nyligen blev känt för en bredare värld tack vare filmen med Cate Blanchett, ”har dött efter ett fall ned för trappan på Dolby Theatre”. Så stod det att läsa på Twitter häromdagen.
 
Twisten är att Lydia Tár inte är en verklig person. Filmen är ingen biopic (till skillnad från vad en del kanske tror) och Twitterkontot @LydiaTarReal är lika fejk, men har ändå samlat ihop över 26.000 följare under vintern.
 
Där har man bland annat kunnat läsa Lydias live-rapport från söndagens Oscarsgala, där hon något bittert inte blev insläppt (men fick ändå gästblogga från kvällen åt Slate Magazine).
 
 
Att döma av kommentarerna på Lydias ”dödsbesked” var de flesta med på skämtet. Frågan är om den hårda dirigenten, en förkämpe för klassisk musik med en svaghet för unga flickor, börjar bli en popkulturell ikon på väg att få ett evigt liv utanför bioduken via memes? Det om något är väl ett bevis på vilken välskriven och välspelad rollfigur Field och Blanchett har skapat.
 
”Jag var där. Jag gav henne hjärt-lungräddning. Jag är inte bra på hjärt-lungräddning”, skriver en person.
 
”Enligt vittnen förväxlade hon åsnan Jenny med den svarta hunden som förföljde henne, och snubblade i trappan. Vila i frid, Maestro. Vi glömmer dig aldrig”, kommenterar en annan.
 
”Är hennes lägenhet till salu än? Jag frågar åt en vän (frågar faktiskt åt mig själv”, undrade någon.
 
Andra missade skämtet: ”Så märkliga och respektlösa kommentarer här. Jag känner inte till henne, var hon en dålig person? Varför driver så många med hennes död?”
| 16 mars 2023 08:00 |