Serie

Skribent

Alexander Kardelo

2 november 2022 | 12:30

Ryan Murphy försvarar "Dahmer" efter kritiken

"Vad är reglerna nu? Ska vi aldrig få göra en film om en tyrann?"
Netflix-aktuella tv-serien om Jeffrey Dahmer har blivit en stor tittarsuccé för streamingjätten. Och producenten Ryan Murphy kan glädja sig åt karriärens mest framgångsrika serie - inte illa för någon som producerat stora titlar som "Glee" och "American Horror Story" genom åren.
 
Men "Dahmer" har inte varit immun mot kritik. Serien har skapat kontrovers bland familjerna till seriemördarens offer som anser att man river upp gamla sår. I en ny intervju tar Ryan Murphy serien till sitt försvar, och menar att han ville utforska hur homofobi och rasism präglade fallet.
 
- Det var det största exemplet jag någonsin sett på hur lätt det är att komma undan tack vare "vita privilegier", säger Murphy och tillägger:
 
- Vad är reglerna nu? Ska vi aldrig få göra en film om en tyrann igen?
 

"Alla gayhistorier behöver inte vara lyckliga"

 
Även Netflix kritiserades i vissa kretsar när "Dahmer" stämplades med "HBTQ" - taggen som gör det lättare att hitta filmer och serier med homo-, bi- och transpersoner i fokus. Man valde att ta bort HBTQ-kategorin, något som Ryan Murphy själv blev missnöjd över:
 
- Jag tycker inte att alla gayhistorier behöver vara lyckliga. Jag frågade Netflix varför de tog bort taggen. De svarade att folk blev upprörda, att det var en upprörande historia. "Javisst", sa jag. Men den handlar om en homosexuell man, och än viktigare, hans homosexuella offer.
 
 
Det var i början av 2018 som Netflix lockade över stjärnproducenten Ryan Murphy till sin streamingtjänst med 300 miljoner dollar. Under snart fem års tid har han producerat serier som "The Politician", "Hollywood", "Ratched" och "Halston", samt filmer som "The Prom" och "Mr. Harrigans telefon".
 
Murphys senaste projekt är thrillerserien "The Watcher". Om detta är slutet på hans samarbete med Netflix så går han ut med flaggan i topp.
| 2 november 2022 12:30 |