Film

Skribent

Rasmus Foltmar Elfton

19 mars 2013 | 19:30

Ryan Goslings 5 bästa roller

I väntan på "The Place Beyond the Pines" listar Rasmus Foltmar de bästa filmerna med Ryan Gosling. Vilken är din favorit?

Ryan Gosling är hetast i Hollywood. Han gör succé i film efter film, i brett och smalt. Han är både snygg och en otroligt talangfull aktör. Han har allt.

Nu är han aktuell i Derek Cianfrances nya film "The Place Beyond the Pines" som får svensk biopremiär 5 april, där han spelar mot den nästan lika heta Bradley Cooper. Gosling gör rollen som en motorcykelstuntman som försöker ta ansvar för sin son. Men kanske är en serie bankrån inte det bästa sättet. 

Här kommer min topp fem-lista på de filmer där Ryan Gosling gjort sina bästa prestationer, innan han återigen letar sig upp på vita duken.

5. Maktens män (2011)

I den här George Clooney-regisserade filmen spelar Ryan Gosling kampanjledaren Stephen Meyers, politikern Mike Morris högra hand under sin kampanj för att bli vald till demokraternas presidentkandidat i och med det kommande valet. Stephen Meyers är idealist och tror på att han gör förändring i världen. Folk kallar honom naiv, men han anser sig bara vara en frisk fläkt i sammanhanget, en person som står utanför rampljuset, men ändå får berömmet.

Hela filmen är en mycket intressant bild av en politisk kampanj, och Gosling sköter sig underbart. Om man politiskt intresserad bör man se den här filmen, men man borde även se den om man inte har det intresset, då den inte handlar om själva politiken som till exempel "Lincoln" gör, utan människorna bakom den.

4. Half Nelson (2007)

Här spelar Gosling läraren Dan Dunne, som tar över en mellanstadieklass och börjar utmana deras sinnen med inspirerande lektioner. Det hela tar dock en vändning när en av eleverna, en ung flicka, kommer på Dan Dunne använda narkotika på skolans toalett. När flickan tvingas ta ställning till Dunnes problem skapas en unik relation mellan de båda, där de umgås över generationsgränserna utan att behandla varandra annorlunda än någon från deras egen generation.

Jag gillar den här filmen. Den är ganska deprimerande, men också vacker, vilket är ett genomgående tema i de filmer Gosling väljer att vara med i. "Half Nelson" gjordes innan han slog igenom på riktigt (förutom "The Notebook" så klart, men den räknas inte och jag anser inte att han riktigt slog igenom på riktigt efter den), även om den nog var en av de stora orsakerna till att han gjorde det. Det är ett otroligt skådespelare ifrån alla parter, såväl ungdomar som lärare på skolan och knarkkungar på gatan.

3. Blue Valentine (2011)

Här spelar Ryan Gosling mot den alltid lika fantastiska Michelle Williams i en film om ett förhållande. Vi får följa med när förälskelsen äger rum. De kramas, ger varandra rosor och är allmänt kära i varandra. Vi får vara med när allt blir normalitet och den där blomstrande kärleken försvinner och går in i ett stadie av tröttsamhet. Sen får vi följa med ner i fördärvet.

Filmen tog mig med storm när den släpptes i Sverige under våren 2011. Jag hade inga gigantiska förväntningar men blev chockad över hur välgjord och smart den var. Derek Cianfrances (som nu alltså är regisserat "The Place Beyond the Pines") kom från ingenstans och gjorde den här filmen som första långfilm, vilket är otroligt. Det märks att han sysslat en del med dokumentärer tidigare då filmen har ett sådant bildspråk under stora segment, och det gillar jag. Filmen lyckas fånga essensen av vad ett förhållande kan vara utanför Hollywood-ramarna, och det är den pricksäkerheten som gör att jag ser fram emot "The Place Beyond the Pines" så mycket.

2. Lars and the Real Girl (2009)

Det här var nog den film som satte Ryan Gosling på kartan på riktigt. Kanske inte kommersiellt, det kom senare, men med den här filmen blev alla säkra på att han verkligen kunde agera. I "Lars and the Real Girl" spelar han Lars Lindstrom, en ung man med vanföreställningar och stora psykiska problem. Han är tillsammans med en life size-docka han köpt på internet.

Det hela blir väldigt spännande och unikt när hela staden han bor i, inklusive hans familj spelad av Paul Schneider och Emily Mortimer, försöker hjälpa till genom att "spela med". Precis som "Half Nelson" och "Blue Valentine" blir det en väldigt vacker historia om att inte leva sitt liv på det konventionella sättet, utan att det finns andra alternativ. Jag började gråta när jag såg den här filmen för första gången. Det är rörande historia likt ingenting annat du sett. Också kanske en av de minst kända filmerna Ryan Gosling gjort.

1. Drive (2011)

Och så har vi nummer ett på listan, tillslut. För mig är det en självklarhet att sätta "Drive" högst upp på listan över Ryan Goslings bästa prestationer, då det är en av de bästa filmerna som någonsin gjorts. Där, jag sade det. "Drive" kom in som ett ånglok - eller som en bil, om man nu vill ordvitsa - och körde över mig totalt. Den är snygg, kompetent och potent. Den går hela vägen och vågar göra sin egen grej. Det är blodigt och romantiskt. Precis som Ryan Gosling själv, har "Drive" allt.

När jag såg "Drive" första gången på bio, under Stockholm filmfestival 2011, hade jag inte tagit del av promotionmaterialet alls och hade med andra ord inga förväntningar. Det enda jag hoppades på var en vräsig film coola biljakter. "Drive" var så mycket mer än så. Det var en film som gav mig hopp om actiongenren igen. Den backade inte undan utan gav allt hela tiden. Det var våld på det där hänsynslösa sättet som inte gjorts på många år. Det var våld på det där sättet som inte var underhållande utan allvarligt och äckligt och alldeles underbart. Allt samtidigt som man fick världens mest romantiska storyline serverad på en silverbricka med en Carey Mulligan och Oscar Isaac i periferirollerna. Detta, komponerat till den bästa musiken i en film sedan... Nej, jag kommer inte ens på någon film som haft bättre musik. Man kan med andra ord säga att "Drive" är rätt bra. Och att Ryan Gosling är rätt bra i den.

Tävling! Vinn biobiljetter till "The Place Beyond the Pines" här »

Vilken är Ryan Goslings bästa roll enligt dig? Kommentera nedan!

| 19 mars 2013 19:30 |