Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 januari 2023 | 18:00

Ruben Östlunds film går bättre än Steven Spielbergs

I mars gör de upp om tunga Oscars. Men på box office är svenska "Triangle of Sadness" redan en vinnare.
Sex Guldbaggar, tre Oscarsnomineringar, en guldpalm. Ruben Östlund njuter förmodligen just nu av det bästa året i sin filmkarriär. Med sin sjätte långfilm "Triangle of Sadness" har regissören gjort en sällsynt succéresa - och är nu större än självaste Steven Spielberg!
 
Ja, iallafall sett till biosiffrorna för deras senaste filmer:
 
Östlunds "Triangle of Sadness" har spelat in 22,5 miljoner dollar världen över. Spielbergs coming-of-age-drama "The Fabelmans" är endast uppe i 21,9 miljoner dollar.
 
Med tanke på att den ena är en svenskproducerad arthouse (om än åt det mer publikfriande hållet) och den andra en mer än dubbelt så dyr storfilm från en av världens mest kända regissörer, är intäkterna en riktig succé för Ruben & co.
 
 
Steven Spielbergs film blev däremot något av en flopp i USA. "The Fabelmans" är ännu en i raden av hyllade dramafilmer som fått kämpa för att locka publik. En mängd Oscarsnomineringar och andra priser verkar inte räcka till - under pandemin har folk blivit mer kräsna med vad de ser på bio, och vad som kan vänta och ses hemma.
 
Nu kvarstår ju premiären i Norden och flera andra europeiska länder, samt Japan. Vi håller tummarna för att biopubliken inte skippar Spielbergs väldigt fina drama som berättar om hans egna barndom. (Hörru... Se "The Fabelmans" på svenska biodukar från 3 mars!)
 
Ta biosiffrorna från Box Office Mojo med en nypa sajt, allt kan fortfarande ändras. Men just nu har Ruben Östlund all anledning att vara lite extra kaxig inför den kommande Oscarsgalan. Hur det än går på prisutdelningen så har han redan besegrat mästaren Spielberg.
 
| 28 januari 2023 18:00 |