Film

Skribent

Alexander Svensson

14 april 2024 | 15:00

Ruben Östlund föreslår licens för att få använda kamera: "Precis som med vapen"

Den svenske mästerregissören talar sig också varm om biografernas roll som motvikt i ett allt mer individualiserat konsumtionssamhälle.
Sveriges störste regissör, Ruben Östlund, har återigen varit ute och pratat om hur oerhört viktig film är. Den här gången är det i samtal med The Guardian för att marknadsföra “Fantastic Machine”, en film om kamerans påverkan på samhället som han producerat. Han passar under intervjun på att lansera en idé som är som gjord för att skapa reaktioner:
 
- Tänk om man bara skulle få använda en kamera om man har licens för det? Man behöver det för ett vapen - iallafall i sofistiskerade länder. Kameran är också ett kraftfullt verktyg.
 
 
Huruvida det är en seriös åsikt eller något han säger för att provocera folk till att tänka kring kamerans (och därmed bildmediets) betydelse är inte helt klart, men oavsett vilket det är så drar det blickar och får folk att tänka, vilket säkert är åtminstone en del av poängen.
 
Samtalet kommer också in på algoritmer och människors benägenhet att fastna i individuell konsumtion av bilder och videor skräddarsydda för dem. Östlund passar på att lyfta fram biografernas betydelse som motmedel till den utvecklingen.
 
 
- Den erbjuder ett slags medborgarråd, där alla reagerar och börjar formulera saker tillsammans. Fysiska möten där man kan diskutera vad man upplevt kommer att bli viktigare och viktigare allteftersom människor flyttar in i en meta-värld.
 
Vad tänker du, håller du med Östlund om kamerans makt och biografernas samhällsroll?
| 14 april 2024 15:00 |