Film

Skribent

Mats Karlsson

15 september 2018 | 20:00

"Roma" blir Mexikos Oscarsbidrag

Alfonso Cuaróns hyllade drama blir en av "Gräns" tuffa motståndare i kampen om en Oscar.
Efter alla hyllningar vid filmfestivalerna i Venedig och Toronto är det knappast någon större överraskning att Alfonso Cuaróns "Roma" blir Mexikos Oscarsbidrag.
 
"Roma" belönades i Venedig med det prestigefyllda Guldlejonet och distributören Netflix har redan visat att de har Oscarsambitioner för dramat, inte bara i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film.
 
Alfonso Cuarón står både för manus och regi och handlingen i "Roma" kretsar kring den unga kvinnan Cleo som jobbar som hushållshjälp hos en familj i medelklassområdet Roma i Mexico City. Enligt Netflix har Cuarón hämtat inspiration från sin egen barndom i denna kärleksfulla hyllning till de kvinnor som uppfostrade honom.
 
MovieZine såg filmen på Torontos filmfestival och gav filmen högsta betyg. Här är ett utdrag från Alexander Dunerfors recension:
 
Det är en smal film och en liten personlig berättelse, gjord med gigantiska ambitioner och en stor passion för filmmediets kraft att beröra. "Roma" är dock inte tung eller svår på något sätt, utan en enkel och mycket vacker berättelse som är lätt att ta till sig.
 
"Roma" får streamingpremiär på Netflix den 14 december.
| 15 september 2018 20:00 |