LÜBECK 2017

Skribent

Alexander Kardelo

5 november 2017 | 16:00

Rojda Sekersöz om nya filmen med Jonas Gardell

”Dröm vidare”-regissören följer upp med en ny dramakomedi under 2018. ”Den blir nånting helt annat”, säger Rojda Sekersöz till MovieZine.
Rojda Sekersöz drömmer vidare. Efter en hyllad filmdebut i vår väntar nu en dramakomedi med manus av Jonas Gardell. Vi fick en uppdatering under festivalen Nordiska Filmdagar i Lübeck, där ”Dröm vidare” premiärvisades för en tysk publik.

- Min nästa film är nånting helt annat. Det handlar också om utanförskap, och om vuxenvärlden. Men det är en dramakomedi med lite mer skruvade karaktärer. Och en större produktion, säger hon.
 

Filmaren Rojda Sekersöz fick sällskap av producent, huvudrollsinnehavare och tysk distributör på "Dröm vidare"-premiären i Lübeck.
 
Rojda Sekersöz vill inte gå in på handlingen i detalj, men säger att filmen blir ”en väldigt sorglig berättelse, men också väldigt rolig”. Vilket ju låter som författaren Jonas Gardells signum. De två fann varandra snabbt:

- Produktionsbolaget kontaktade mig när det redan fanns en version av manuset. Jag fick träffa Jonas, och vi skulle egentligen bara känna på varann och se om vi kunde jobba med något ihop. Vi började jobba direkt, och vi har bara fortsatt.

Vad kommer man känna igen från ”Dröm vidare”? Finns det en röd tråd i ditt filmskapande?

- Man kommer säkert känna igen vissa formmässiga saker. Jag tror att den här filmen också blir väldigt färggrann. Man kommer känna igen sidor som jag tycker om att lyfta fram hos karaktärer. Det finns en humor och ett tempo som fanns i ”Dröm vidare”. Det här drivet, det kommer man att känna igen.

- Temat med att växa upp kommer igen. Att frigöra sig, växa upp, försonas med sig själv. Det finns i ”Dröm vidare” också. Det här är också en slags coming-of-age men i en annan ålderskategori.
 
 
Det är inte klart om några av skådespelarna från ”Dröm vidare” återvänder - ”det är en annan åldersgrupp på skådespelarna här”, säger hon - men Rojda Sekersöz ser fram emot att arbeta med mer kända ansikten den här gången.

- Jag vill inte repetera mig själv, så det är kul att det här projektet är helt annorlunda från ”Dröm vidare”. Jag tackade ja för att det var en så otippad förfrågan. Jag har inte sett mig själv göra den typen av film förut. Och självklart tycker jag om historien. Jag och Jonas som duo kändes väldigt spännande. Han skriver väldigt bra så det är jättekul att jobba med materialet.

Är det lättare att göra sin andra långfilm?

- Jag får känslan av att det inte är det. Det är också ett speciellt projekt, Jonas Gardell är med, och alla vet ju vem han är… Men det känns hela tiden som att börja om från början. Förutom att folk nu vet att man klarar av en långfilmsprocess.
 
Castingen är påbörjad och planen är att spela in filmen under nästa år.
| 5 november 2017 16:00 |