Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 februari 2024 | 17:00

Robin Williams dotter Zelda regidebuterar med skräckkomedi: ”Han skulle ha gillat filmen”

Zelda Williams, dotter till den ikoniske komikern, ställer sig bakom kameran med den 80-talsinspirerade ”Lisa Frankenstein”.
Vad många kanske inte vet är att Robin Williams dotter Zelda Williams filmdebuterade redan som femåring i komedin ”Nio månader” (1995), där hennes pappa hade en biroll. Hon har därefter medverkat i en rad filmer, ofta indieproduktioner.
 
 
Nu gör hon långfilmsdebut som regissör med ”Lisa Frankenstein”, en skräckkomedi som utspelas på 1980-talet. Handlingen följer en tonåring enstöring (Kathryn Newton) som återupplivar ett viktorianskt lik (Cole Sprouse) med syfte att förvandla honom till sin drömkille. Manuset är skrivet av Oscarsvinnaren Diablo Cody (”Juno”).
 
Williams erkänner att det inte är menat att vara något mästerverk:
 
- Först och främst är den här filmen inte en banbrytande andlig resa som kommer att förändra dina världsliga uppfattningar men det är en åktur – så kanske bara försök att höja händerna i luften och låt den ta med dig på en berg-och-dalbana, skriver hon i ett uttalande.
 
Det är gott om avkapade kroppsdelar och lemmar i filmen, inklusive en penis. Vissa saker är dock bortklippta för att filmen skulle uppnå åldersgränsen PG-13 (tillåten för barn från 13 år i vuxet sällskap).
 
- När vi först spelade in filmen var den barnförbjuden, så du såg penisprotesen flyger ner i en papperskorg. Jag hoppas att det hamnar som extramaterial på DVD någon gång. Det är för vacker och rolig användning av en protes att inte göra det, berättar hon i podcasten "Just for Variety”.
 
Hon säger också att hon numera trivs bäst bakom kameran, men att det inte var självklart att hon skulle inleda regikarriären med en komedi, skriver Variety.
 
- Speciellt då jag växte upp kring det, med min närhet till det, det är en kombination av att respektera det djupt och också veta hur svårt det är.
 
Att bli jämförd med sin kända pappa tänker hon dock inte mycket på:
 
- Så mycket som jag tror att han skulle gilla den här filmen, känner jag inte riktigt någon press på det sättet. Det som är intressant, som med allt med tiden, är att många glömt att han också gjorde flera väldigt fåniga eller galna filmer. Det var inte bara dessa kritikerrosade filmer... Det jag kommer att säga är att det finns en del snack som att "Vi trodde att hon skulle göra en "Döda poeters"-grej. ” Jag tänker: "Vad i hela friden gav dig det intrycket?" Annat än tanken att du nu kurerat en version av honom i huvudet som bara existerade som de filmer du gillar, inte de andra han gjorde? Det har varit intressant, men det förändrar egentligen ingenting jag gör.
 
Filmen hade amerikansk premiär 9 februari. Oklart om och när den kommer till Sverige.
 
Se trailern här:

 
Får du lust att se ”Lisa Frankenstein”?
| 11 februari 2024 17:00 |